SJEDNICA JE TRAJALA DUGO, A ZATIM SE ERDOGAN OBRATIO NACIJI: “Nema mira čovječanstvu, dok se svijet ne spasi od…”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je dužnost svake časne države da podrži borbu Azerbejdžana za oslobađanje okupiranih regija, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon višesatne sjednice kabineta, turski predsjednik Erdogan obratio se naciji i kazao kako ta zemlja marljivim radom i odlučnim stavom koristi priliku da u aktuelnoj prekretnici globalnog sistema zauzme važno mjesto koje joj i pripada.

Komentirajući pandemiju COVID-19, Erdogan je kazao da Turska vodi predanu borbu jačanjem zdravstvenih kapaciteta i mjera prevencije koje donose rezultate.

On je kazao kako je Turska izdvojila značajna sredstva i za pomoć zaposlenim, nezaposlenim, a posebno socijalno ugroženim kategorijama stanovništva te je najavio početak nastave u školama i za učenike drugih, trećih, četvrtih i osmih razreda u osnovnim i četvrtih razreda u srednjim školama, koji su dosad nastavu pohađali isključivo u online formatu.

“Počinjemo i podjelu besplatnih tablet računara za 500.000 učenika“, kazao je Erdogan.

Komentirajući i sukobe u Nagorno Karabakhu, Erdogan je ponovio kako Turska svim srcem i mogućnosti podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi za oslobađanje regija koje su pod okupacijom Armenije.

On je kazao da su zemlje, poput SAD-a, Francuske i Rusije, pod okriljem OSCE-a prije skoro tri decenije formirale Minsk grupu, ali da ona nije donijela rješenje krize, već osudila pitanje Nagorno Karabaha na nerješivost.

“Dužnost svake časne države je da podrži borbu Azerbejdžana za oslobađanje okupirane teritorije“, kazao je Erdogan i dodao kako Armenija nije samo okupator azerbejdžanskog teritorija, već da čini i zločine nad civilima azerbejdžanskih regija.

“Nema mira čovječanstvu, dok se svijet ne spasi od razbojničkih država i njihovih banditskih vlasti. Takvi, od Izraela i Južnog Kipra do sirijskog režima, zlostavljaju i vlastite narode i remete stabilnost u svijetu”, kazao je Erdogan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *