IZBORNA BITKA ZA MOSTAR: Glasovi dijaspore bit će presudni!

Rok za prijem prijava birača za glasanje izvan BiH za lokalne izbore u Mostaru istječe u ponoć, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Iz CIK-a BiH još jednom obavještavaju birače da su relevantni obrasci za prijavu, kao i vodič sa preciznim instrukcijama na koji način podnijeti prijavu za glasanje izvan BiH, dostupni na web-stranici ove komisije.

Lokalni izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra, a sve procjene govore da će glasovi dijaspore biti odlučujući.

Lider SNSD-a Milorad Dodik otkrio je još sredinom avgusta ove godine izbornu strategiju za grad Mostar, koju je, nema sumnje, pomno razradio sa svojim strateškim partnerom, liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da očekuje barem dva mjesta u gradskoj Skupštini, “što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti”. Dodik je tako otkrio da bi vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije, HDZ i SNSD, bez sudjelovanja Bošnjaka!

Odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti, te je, stoga, prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju, bez sudjelovanja Bošnjaka. No, srpska lista ne može osvojiti dva mandata bez masovnog učešća mostarske dijaspore.

Jedini način da se osujeti pakleni plan Čovića i Dodika (pakleni zato što je visokorizična svaka koalicija dvojice protiv trećeg) jeste taj da probosanske snage zbiju redove i da osvoje dovoljan broj glasova da se bez njih ni matematički ne može formirati gradska vlast. Teoretski, probosanske partije mogu osvojiti više glasova nego hrvatske i srpske zajedno, ali za to je potreban masovan odziv probosanske dijaspore.

Na općim izborima 2018. godine probosanske stranke zajedno su osvojile 25.838 glasova. S druge strane, HDZ je, sa svojim koalicionim partnerima, osvojio 21.889 glasova, dok je Srpska lista osvojila nešto manje od hiljadu glasova.

(Sl. B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *