NA PRESSU MIRKA ŠAROVIĆA: “BiH će postati najgora destinacija za biznis”

“Bosna i Hercegovina bilježi drastičan pada direktnih stranih investicija, koje su u prvoj polovini ove godine u odnosu na 2018. manje za 47 odsto”, upozorio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On je na konferenciji za novinare rekao da one u prvih šest mjeseci ove godine iznose 350 miliona KM, a da su za isti period 2018. i 2019. godine, prema podacima Centralne banke BiH, prelazile 500 miliona KM.

„Perspektive za ostatak godine su veoma loše i treba očekivati pad za 50 odsto. To će biti najniža strana ulaganja u posljednjih deset ili petnaest godina“, naveo je Šarović.

On upozorava da će se smanjenje direktnih stranih investicija, koje su, inače, među najnižima u regionu, u 2020. direktno odraziti na bruto domaći proizvod zemlje, na manji broj otvorenih biznisa i smanjenu stopu zaposlenosti.

Šarović kaže da razlog što su ove investicije na tako niskom nivou, pored pandemije, treba tražiti i u nepovoljnom ekonomskom ambijentu.

„Strani investitori su nezadovoljni lakoćom poslovanja, skupom i sporoj administracijom“, naveo je Šarović i podsjetio da se BiH nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanu lakoća poslovanja. On kaže da su među razlozima što strani investitori napuštaju biznise u BiH komplikovana politička situacija, neodgovornost donosilaca odluka i nemogućnost predviđanja biznisa na duže staze.

„Postoji potreba za jednom vrstom alarma kada su u pitanju direktna strana ulaganja, jer je situacija toliko nepovoljna da će se odraziti i na druge parametre. To će utjecati da BiH ovu godinu završi po većini ekonomskih pokazatelja kao najgora moguća destinacija za biznis, ne samo u ovom regionu nego i šire“, kazao je Šarović

(BN TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *