KUSTURICA ISPAO IZ IGRE: Dodik najavio da će upravljanje Andrićgradom biti povjereno Vladi RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će kompletno upravljanje Andrićgradom biti povjereno Vladi Republike Srpske i opštini Višegrad da bi ovaj kompleks podigli na veći nivo održivosti, koji ima trajanje.

Dodik, koji je danas posjetio Višegrad, rekao je da je toku rješavanje statusa Andrićgrada.

On je dodao da su dogovorili i da institucije Republike Srpske podrže rekonstrukciju Rehabilitacionog centra “Vilina vlas” sa oko tri miliona KM.

“To ćemo raditi u narednom periodu i rekonstrukcija će početi veoma brzo. Mislimo da je sinergija između lokalne i republičke vlasti najbolje za svaku lokalnu zajednicu”, naveo je Dodik.

On je istakao da u Višegradu zajedno rade sa lokalnom vlašću na osmišljavanju projekata koji su u interesu građana.

Podsjećamo, sredinom jula ove gdoine mediji su pisali ako Vada Republike Srpske ne zna tačno koliko je do sada uložila u Andrićgrad i koliko to vrijedi, zbog čega je pokrenula proces procjene ulaganja. To će, vjeruju u vlasti, rezultirati time da Republika Srpska, umjesto Emira Kusturice, postane većinski vlasnik kompleksa na Drini u Višegradu.

Kusturica, odnosno njegovo preduzeće Lotika Mokra Gora je većinski vlasnik Andrićgrada u Višegradu, u kojem, s druge strane, podjednak udio imaju Vlada Republike Srpske i Općina Višegrad.

Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u Andrićgrad, često mimo iznosa odobrenih budžetom i propisa, kao i bez provođenja procedure izbora najboljih projekata, što su bile zamjerke i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Prema dostupnim podacima i prema navodima u revizorskim izvještajima, RS je u Andrićgrad uložila više od 10 miliona maraka, ali tačan podatak Vlada nikada nije saopćila.

Istovremeno ne postoje podaci koliko je u taj projekt uložila firma Emira Kusturice, koja se vodi kao većinski vlasnik Andrićgrada.

Vlast je iznenada odlučila da se razračuna s Kusturicom, što pokazuje i povlačenje novca iz budžetske rezerve kako bi se platila procjena ulaganja i ostale procedure u knjiženju ulaganja i promjeni strukture vlasništva nad Andrićgradom.

Prije dvet godina potpisan je Ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću Andrićgrad između Vlade Republike Srpske, Općine Višegrad i preduzeća “Lotika”.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, Općina Višegrad 2.450 KM i “Lotika” 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik. Odmah po osnivanju, iz budžeta RS-a u Andrićgrad je uloženo 1,5 miliona KM, a Vlada je u junu te godine konstatovala da će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave obezbijediti ukupna sredstava u iznosu od 4,4 miliona KM, koliko je neophodno za realizaciju prve faze projekta Andrićgrad.

Idućih godina odobravani su pojedinačno manji iznosi, a kada je u 2017. godini Andrićgradu dat grant od više od milion maraka, rečeno je da je to u sklopu druge faze realizacije projekta. Početkom ove godine, isplaćeno je dodatnih 2,5 miliona KM iz budžeta.

(Sl.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *