SAV BESMISAO RATA: Ekipa Agencije “Anadolija” ušla u Terter, grad najviše pogođen tokom sukoba u Nagorno-Karabahu

Nakon uspostave primirja između Azerbejdžana i Armenije, koje je danas u podne stupilo na snagu, navidjelo su izašla razaranja na područjima gdje žive civili u Terteru, gradu koji je najviše napadan tokom sukoba.

Armenske snage od 27. septembra izvode napade na centar grada Tertera raketama velikog dometa i jakom topničkom vatrom.

Stupanjem na snagu primirja, dogovorenog u Moskvi, danas u podne prekinuti su napadi na centar grada, ali su se mjestimično nastavili u ruralnim područjima.

Stanovnici Tertera koji su napustili grad zbog napada, prvi put su imali priliku vratiti se svojima domovima. Neki od njih su bili razočarani prizorom koji su zatekli. Projektili armenske vojske pogodili su i njihove domove, iza kojih je ostala samo pustoš.

Ekipa AA ušla je u Terter i svjedočila povratku stanovnika ovog grada njihovim porušenim domovima. Brojne kuće su potpuno srušene, kao i radnje, zgrade javnih institucija i uništena vozila. Građani su uplakani dok gledaju u sve ruševine, mjesta gdje su godinama živjeli.

Stanovnici Tertera kazali su za AA kako ne vjeruju na pristanak Armenije na primirje, navodeći kako su ranije u više navrata kršili prekid vatre.

Neki od građana koji obilaze porušene domove i pokušavaju sakupiti neoštećene stvari, navode kako primirje za njih nema nikakvog smisla.

U Terteru se danas mogu čuti i parole “Karabah je naš”, “Hvala Allahu, hvala Aliyevu i Erdoganu”, “Dvije države, jedan narod”.

Hatice Ismailov, koja je zbog armenskih napada na Terter izbjegla kod rodbine u grad Berde, jedna je od onih koji su danas došli da obiđu kuće, a na njenoj kući nanesena je velika materijalna šteta.

Dodaje kako se ne planiraju vratiti svojoj kući dok sukobi ne budu u potpunosti okončani.

“Ako se situacija ne smiri, ne možemo doći ovdje. Ja imam djecu, oni se boje i ne mogu ovdje doći”, kazala je Hatice Ismailov.

Stanovnici Tertera čiji su domovi bili pod vatrom, uglavnom vjeruju da prekid vatre nije trajno rješenje. Navode kako je njihova borba za ponovno zauzimanje okupiranih teritorija dala hiljade šehida i da prekidom vatre nije postignuto rješenje.

Poručuju kako ne žele prekid vatre, jer kako kažu, kad god je prekid vatre proglašen, napadi su nakon toga ponovo pokrenuti. Prema njihovim riječima, okupirana teritorija se mora vratiti, Karabah mora biti u potpunosti oslobođen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *