PRVA ŠAJKAČA REPUBLIKE SRPSKE IDE DALJE: Nenad Stevandić najavio nove korake zbog zabrane CIK-a…

Odluka o brisanju Ujedinjene Srpske s liste partija koje su dobile zeleno svjetlo za učešće na novembarskim izborima i dalje je ključna tema na domaćoj političkoj sceni, a u toj partiji, koja se već žalila Sudu BiH, potvrdili su da će, ako na toj adresi potvrde odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, zakucati i na vrata Ustavnog suda BiH.

Ujedinjena Srpska uložila je u subotu žalbu na odluku CIK-a kojom joj je poništena prijava za učešće na lokalnim izborima 15. novembra zbog spota koji je protumačen kao uvredljiv te kojim je, prema ocjeni CIK-a, prekršen Izborni zakon BiH, odnosno načela Dejtonskog sporazuma.

Od odluka pravosudnih organa bit će, kako su istaknuli sagovornici “Glasa”, kreirani koraci i vladajuće koalicije u RS-u.

Šef pravnog tima Ujedinjene Srpske Milan Petković istaknuo je jučer da je žalba upućena na adresu CIK-a BiH, koji treba da taj dokument proslijedi Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Odjeljenje, od dana prijema žalbe, ima rok od tri dana da donese odluku, a konačan stav Petković očekuje najkasnije do srijede ili četvrtka.

Istaknuo je i da su koalicioni partneri u stalnom kontaktu i da treba svi da budu svjesni da je to danas Ujedinjena Srpska, a da sutra može da bude bilo koja stranka te da zbog toga, u zavisnosti od ishoda žalbe, ne odbacuje mogućnost da se stranke vladajuće koalicije nađu za istim stolom.

To je za “Glas Srpske” potvrdio i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je dodao da je određeni sastanak već održan u petak, ali smatra da nema još ni potrebe za širim sastankom. Najavio je da će oni iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi dokazali da je odluka CIK-a čisto politička.

– Sve zavisi od odluka. Prva stepenica je Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Ako taj organ kojim slučajem potvrdi odluku CIK-a, za šta, prema svim analizama pravnika, nema osnova, imamo na kraju i Ustavni sud BiH – rekao je Stevandić i ponovio da ova odluka CIK-a ima politički potpis.

– Dijelim mišljenje lidera SNSD-a da bi bilo dobro da o novonastaloj situaciji razgovaramo na koalicionom nivou. Zajedničkim djelovanjem i radom kao koalicija možemo doprinijeti rješavanju ove situacije, a već smo u mnogim prilikama pokazali da imamo snagu i podršku da se odupremo bilo kakvim nametanjima, kao i da zajedno zaštitimo interese Srpske i njenih građana, bez obzira na političku opredijeljenost – istaknuo je za “Glas Srpske” prvi čovjek SPS-a Goran Selak.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da trenutno nema komentar, a s čelnicima DEMOS-a i SP-a jučer se nije uspjelo stupiti u kontakt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *