PIŠI PROPALO; ČOVIĆ JE UZALUD IŠAO VUČIĆU NA NOGE: Iz ureda predsjednika Srbije otkrili o čemu su razgovarali Vučić, Dodik i Čović…

Teme sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića u ponedjeljak navečer u Beogradu bile su eurointegracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, saopćeno je iz Vučićevog ureda u ponedjeljak kasno navečer.

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, navedeno je u saopćenju, a razgovaralo se i o “Paketu proširenja” Europske komisije, Ekonomsko-investicijskom planu EU za Zapadni Balkan, te o bilateralnim odnosima, ekonomskoj suradnji i saniranju posljedica epidemije Covida-19.

Ovaj trojni sastanak nije bio najavljen kao dio današnjeg protokola srbijanskog predsjednika, a Vučić je ranije tokom večeri na svom Instagramu @budućnostsrbijeav objavio fotografiju s Dodikom i Čovićem u neformalnoj atmosferi i uz poruku: “”Razgovor prijatelja – predsjednik Vučić sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem”.

U saopćenju koje je objavljeno kasnije, navodi se kako su Vučić, Dodik i Čović, govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, “istaknuli važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne europske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja”.

Ocijenjeno je da će saradnja s europskim partnerima na tom putu unaprijediti proces pristupanja.

“Uvažavajući opredjeljenje ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa”, uz ocjenu kako su “nastavak razvoja regije i poboljšanje odnosa od velike važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u EU.

„Europski put Srbije i suradnja u regiji, predstavljaju prioritete srpske vanjske politike“, istaknuo je Vučić.

Dakle, Dragan Čović je uzalud išao na noge predsjedniku Srbije. Aleksandar Vučić nijednom rječju nije spomenuo izmjenu Izbornog zakona u BiH i „legitimno predstavljanje“, kako su to očekivali iz Čovićevog tabora.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *