ČOVIĆEV PORTAL ODUŠEVLJEN: “SDA bi mogla izgubiti vlast u tri kantona i preseliti u opoziciju”!

Stranka demokratske akcije mogla bi osim u Sarajevskom izgubiti vlast i u najmanje još dva većinski bošnjačka kantona- Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom, te se preseliti u opoziciju, piše HMS blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.

Taj blok, nakon što mu se priključio sada već bivši SDA-ovac Aljoša Čampara ima 18 zastupnika u Skupštini Sarajevskog kantona, taman onoliko koliko je dovoljno za rušenje postojeće vladajuće koalicije koju čine SDA- DF- SBB i imenovanje nove vlade. Tih 18 zastupnika već je potpisalo zahtjev za smjenom kantonalne vlade. Nakon što je SBB diskretno dao do znanja da ponovo želi preletjeti u novo vladajuće sarajevsko jato- tomu se žestoko usprotivio neovisni zastupnik Damir Nikšić, zaprijetivši da on neće glasovati za smjenu postojeće vlade, ako će u novoj parlamentarnoj većini biti SBB, piše Čovićev HMS.

Radončić nudi više od neovisnog Nikšića

HMS dalje navodi kako je Radončićeva stranka s Komšićevim DF-om preko noći napustila koaliciju sa Konakovićem, Nikšićem i Kojevićem i priklonila se SDA-u, krajem prošle godine te tako srušila vladu koalicije nesretnog kolokvijalnog naziva “petak 13” u kojoj je i sama participirala. SBB je sada, čini se, spreman ponovo sudjelovati u rušenju aktualne SDA-ove Vlade Sarajevskog kantona, kako bi sudjelovao u novoj. Nikšić (Damir) s razlogom SBB smatra nedosljednim i nepouzdanim partnerom, i zbog toga ga ne želi u budućoj novoj vladajućoj koliciji, piše HMS.

Radončić, međutim, sadašnjoj opoziciji u Sarajevskoj skuštini može ponuditi puno više od Damira Nikšića- a to je preuzimanje vlasti od SDA i u ostatku “Zapadne obalne”, kako sami Bošnjaci nazivaju trokut Sarajevo- Zenica – Tuzla. Lider SBB-a to je danas i praktično demonstrirao kada su njegovi zastupnici, neočekivano, glasali za smjenu dvojice ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, u kojoj je Savez za bolju budućnost u koaliciji sa SDA, DF-om, Socijaldemokratama (SD) Envera Bijedića, Strankom za BiH i PDA-om.

Pad Vlade Tuzlanskog kantona sve izvjesniji?

HMS podsjeća da su ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, jedan iz SD-a, drugi iz SBiH-a danas smijenjeni s ovih pozicija. Za njihovu smjenu uz opozicione zastupnike iz SDP-a i Naše stranke glasali su i dvojica zastupnika iz SBB-a, te po jedan zastupnik iz PDA i SDA. Protiv Brkića je podignuta optužnica, dok je Hrustanović osuđen zbog fizičkog napada.

Predsjednik PDA Tuzlanskog kantonaSenad Alić smatra da stvari u skupštinskoj većini Tuzlanskog kantona ne štimaju već duže vremensko razdoblje. Iz ove stranke očekuju da će sastav nove koalicije biti dogovoren na višim razinama stranaka.

“Mi očekujemo dogovor u centralama stranaka i siguran sam da ova vlada neće dugo zadržati svoj mandat. Očekujem da ćemo zahtjev za smjenu vlade predati prije izbora. Mi računamo na stranke koje će danas glasati za smjenu. To bi trebala biti nova većina, očekujemo konkretan dogovor predsjednika politički stranaka”, rekao je Alić te dodao da ukoliko Naša stranka ne bude željela participirati s njima u vlasti, postoje drugi politički subjekti koji su za to zainteresirani.

SDA-ova vlast i u Ze-do kantonu ovisi od Radončića

SDA-ova vlada u Tuzlanskom kantonu koja je imala podršku 19 zastupnika praktično ovisi od dvojice zastupnika Radončićeva SBB-a. Slična je situacija i u Zeničkodobojskom kantonu, gdje Radončić također može srušiti kantonalnu vladu koju predvodi SDA.

Ukratko za razliku od onog što im nudi Damir Nikšić koji raspolaže samo svojom rukom u Skupštini Sarajevskog kantona, Radončićeva ponuda liderima SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke je puno izdašnija i teško ju je odbiti; rušenje postojećih vlada i preuzimanje vlasti osim u Sarajevskom i u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu u zamjenu za odgovarajuću participaciju u novim vladama koje bi predvodila sadašnja opozicija.

Hoće li Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović prihvatiti Radončićevu ponudu znat će se vrlo brzo.

Osim što bi mogao izgubiti vlast u tri najveća kantona s bošnjačkom većinom, HMS piše da Bakir Izetbegović već odavno nema većinu ni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, gdje može računati samo na bezuvjetu podršku zastupnika Komšićevog DF-a, što je nedovoljno za izglasavanje bilo kojeg zakona.

SDA bez većine i na razini FBiH, u Vladi destkovana

Uz to SDA je destkovana i u Vladi Federacije, gdje, od 17 članova, osim premijera Novalića, ima samo tri ministra; ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, ministra raseljenih odoba i izbjeglica Edina Ramića i ministra poduzetništva i obrta Amira Zukića. Podsjetimo, SDA-ova ministrica Elvira Dilberović razriješena je dužnosti nakon što je imenovana za ambasadoricu BiH u Švedskoj, dok je SDA-ov ministar branitelja Salko Bukvarević umro od posljedica zaraze Korona virusom.

Grijesi dolaze na naplatu

HMS piše da Izetbegoviću dolaze na naplatu slučajevi kriminalnog i/li koruptivnog ponašanja vodećih ljudi SDA, kojih se Izetbegović ne želi odreći. Od Asima Sarajlića koji je obećanjima zaposlenja kupovao glasove za dovođenje na čelo Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu neobrazovanog, ali Izetbegoviću odanog Fikreta Pjevljaka, s kojim se sarajevska javnost šprda kao sa “njiha političarem”, preko direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, kojem je poništena lažna diploma, a druge dvije koje je stekao preko noći proglašava tajnim, pa da Federalnog premijera Novalića, koji je akter afere “Respiratori”.

Iako ga se predstavlja kao lidera Bošnjaka, za razliku od Milorada Dodika i Dragana Čovića, čije su stranke ili koalicije osvojile dvotrećinsku ili tročetvrtinsku podršku među srpskim, odnosno hrvatskim biračima na izborima, Bakir Izetbegović na čelu je stranke koja je među Bošnjacima tek relativni pobjednik izbora.

Postizborna koalicija SDA sa DF-om i SBB-om koja je sklopljenja iz nužde i bila uvijet da Izetbegovićeva stranka osigura vast u kantonima s bošnjačkom većinom, čini se ponovo se raspada. Uskoro bi se moglo ispostaviti da Bakir Izetbegović i nije lider Bošnjaka, već lider bošnjačke opozicije, zaključuje HMS u tekstu koji kao da je nastao u Radončićevoj političkoj kuhinji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *