NOVI ZAPLET U CRNOJ GORI: Abazović nije jedina glavobolja Krivokapiću, prosrpski Demokratski front neće glasati ni za jedan zakon nove Vlade ako…

„Ukoliko mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić odluči da Vlada bude isključivo ekspertska bez lidera DF-a, Pokret za promjene će glasati za Vladu, ali neće učestvovati u njenom radu“, kaže za “Dnevnik” Nebojša Medojević.

Ističe i da Krivokapić nije planirao potpredsjedničko mjesto u Vladi koje bi se bavilo reformama i koordinacijom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. I dok URA priželjuje Vladu eksperata, Demokratska Crna Gora nije željela da komentariše pregovarački proces. Mandatar Krivokapić kaže da će se obratiti javnosti kada za to dođe vrijeme, a analitičari smatraju da će se Vlada sigurno formirati, jer je ulog veliki.

Mandatar Zdravko Krivokapić uputio je pismo predstavnicima vladajuće većine, od kojih je zatražio da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji su im pripali. I to, kaže lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, ne bi bilo čudno da se na spisku funkcija nalazi i ona koju su iz te partije tražili.

– Upravo smo dobili pismo od mandara koji u sastavu svoje vlade ne planira nijedno mjesto koje će se baviti reformama ni demokratskom tranzicijom, što jasno govori da ovu vladu formira druga porodica, Miško Perović, znači vlasnici krupnog kapitala. Mi vidimo da ovaj premijer nije reformski premijer, da ta vlada neće biti reformska, da neće biti promjena. Za reforme je potrebno ogromno znanje, ogromna hrabrost, posvećenost, odlučnost, ljubav prema Crnoj Gori. Očigledno je da to ovaj mandatar nema – kaže Medojević.

U DF-u ne žele da dođu u situaciju da u Vladi budu eksperti i ljudi koje je lako kontrolisati pa su, između ostalog, zato pitali američku ambasadoricu da li je ona strani faktor koji njih, navodno, ne želi na čelnim pozicijama.

– Tako da mi očekujemo odgovor od američke Ambasade koji je već jednom uputila. To je ozbiljna država, najjača država, ne mijenja ona odgovor kako zatreba mandataru ili vlasnicima ‘Vijesti’. Znači, aposlutno se neće miješati u unutrašnje pitanje Crne Gore, nemaju nikakav zahtjev protiv lidera DF-a – kaže Medojević.

Protiv lidera DF-a međunarodna zajednica nema ništa protiv, kaže Medojević, ali imaju u Građanskom pokretu URA, koji insistira na ekspertskoj Vladi.

– Ja misilim da smo mi obećali građanima ekspertsku Vladu i, ukoliko to bude Vlada sastavljena od poličara i ukoliko prevagnu neki interesi, ako se u prvi plan gurnu neke identitetske stvari, a ne demontiranje sistema, ja ću glasati protiv – kaže Žarko Rakčević iz URA-e.

– Mi ćemo imati partijske organe, ali ja odmah mogu da kažem da PZP neće učestvovati ni u jednoj antireformskoj vladi, ni vladi kontinuiteta, mandatar još ima vremena da razmisli – kaže Medojević.

Dogovor će, sasvim izvjesno, biti postignut, ocjenjuju analitičari, jer je, kako kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse, ulog veliki i prilika koja se ne propušta. Naglašava, ipak, da je vruć krompir pripao čovjeku bez političkog iskustva te da je u ovom momentu teško očekivati isključivo ekspertsku Vladu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.