DODIK BOCNUO INZKA: “Za sve ove godine mogao je bar jednom da pročita Dejtonski sporazum!”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da je za sve ove godine mogao bar jednom da pročita Dejtonski mirovni sporazum, u kojem je, između ostalog, opisana i njegova uloga u BiH, umjesto što čita federalnu štampu i informiše se po kabinetima bošnjačkih političara.

“Da je to učinio, vidio bi da su Međunarodni pakt o ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima dio ustavnog ustrojstva BiH, jer su sastavni dio Ustava BiH. Da je pročitao Ustav BiH, vidio bi da upravo ti dokumenti garantuju pravo naroda na samoopredjeljenje”, rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše Inzkovu izjavu da “entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH”.

Dodik je ocijenio da Inzkovo ponašanje na mjestu visokog predstavnika, osim što je suprotno Aneksu 10 koji ga je i doveo u BiH, ne doprinosi ni stabilizaciji ni napretku BiH i potpuno je jasno da je Valentin Inzko svih ovih godina bošnjački lobista.

“Inzko bi morao da zna da je međunarodni sporazum kojim je nastala BiH, stariji od izjava Savjeta za implementaciju mira (PIK) ili njegovih proizvoljnih tumačenja i da je kršenje Dejtonskog sporazuma krivično djelo”, naglasio je Dodik.

Što se tiče njegovih pristrasnih i netačnih izvještaja koje šalje Vijeću sigurnosti UN-a, Dodik je rekao da to nije ništa novo i jasno je da takvim izvještajima on sebi produžava politički život u BiH za astronomski visoku platu, koju više ni na jednoj tački zemljine kugle ne bi mogao da dobije.

“Kada je već toliko novca dobio na račun ničega u BiH, dobro bi bilo da već jednom počne da zarađuje platu, za početak tačnom interpretacijom Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i svih konvencija koje su ugrađene u njega. Ovako je svima jasno da Inzko dobro živi optužujući Milorada Dodika i Republiku Srpsku i da njemu takva situacija savršeno odgovara. Građani i Republike Srpske i FBiH od njega imaju samo štetu u svakom smislu”, kazao je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *