JE LI TO MOGUĆE: Pojavile se prve varnice između strateških partnera Milorada Dodika i Dragana Čovića

Milorad Dodik nije oprostio Draganu Čoviću što ga je u ključnom trenutku ostavio na cjedilu pa mu se odlučio osvetiti, otkrivši Čovićevu taktiku za opće izbore 2022. godine.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je prije nekoliko dana optužbe da se sa Miloradom Dodikom dogovorio o podjeli BiH i naglasio da, kada je riječ o najvažnijim reformama u zemlji, mora postojati dogovor sva tri naroda.

Dodik je u ponedjeljak rekao da će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja BiH, uz alternativu “razduživanja”, što je izazvalo osude na račun Dodika i Čovića među bošnjačkim političarima i medijima.

Čović tvrdi da nema nikakve veze s takvim stavom, koji je iznio Dodik.

“On je iznio svoj stav o budućem vremenu, a ne o prošlom vremenu, kako je to neko interpretirao, pa je ispalo kao da smo nešto dogovorili. Apsolutno ne”, rekao je Čović, naglasivši da se protivi “da dvije strane dogovaraju nešto o Bosni i Hercegovini, jer za stolom o ozbiljnim pitanjima moraju biti sve tri strane”.

Bilo je to prvo i do sada najozbiljnije javno konfrontiranje sa strateškim partnerom iz Banje Luke Miloradom Dodikom.

Dodiku nije dobro sjela činjenica da ga je Čović u kritičnom trenutku ostavio na cjedilu. Naime, Čović se ogradio od Dodikove izjave tek kada je doznao da će se o njoj diskutirati na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

U srijedu, 28. oktobra, iz diplomatskih krugova procurila je vijest da će šef OHR-a Valentin Inzko u svom najnovijem Izvještaju o BiH detaljno pisati o novoj prijetnji raspada BiH, koju je u svoje i u Čovićevo ime izrekao Milorad Dodik. Bio je to signal da se Čović brže-bolje povuče na rezervni položaj i da svog strateškog partnera Milorada Dodika ostavi na cjedilu, što se Dodiku, naravno, ni najmanje nije dopalo.

Dva dana kasnije, Dodik se osvetio Čoviću otkrivši kako HDZ planira bojkotirati opće izbore 2022. godine.

Dodik je naveo da u tome razumije HDZ i Čovića „jer je to za njih odsudno“.

Na pitanje da li je moguće formirati treći entitet u BiH, Dodik je za TV Kurir rekao da jeste kad bi ga Hrvati tražili, čime je de facto optužio Čovića da se nedovoljno odlučno bori za hrvatske nacionalne interese.

U roku odmah reagirao je Dragan Čović, prisiljen da ponovo demantira svog banjalučkog saveznika.

“Što se tiče izbora 2022. godine, mi stvaramo sve preduslove da u prvih šest mjeseci naredne godine u parlamentu završimo izmjene izbornog zakonodavstva, koje će apsolutno osigurati i legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda, tako da ne vidim nijedan razlog da danas, dvije godine do općih izbora, razmišljamo o tome”, rekao je Čović.

Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornog zakona i da će izbori 2022. godine biti normalno organizovani te da će Hrvati moći da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, kao i da će Centralna izborna komisija BiH biti izabrana u skladu sa zakonom.

“Neka ovo bude moj opći komentar, jer ne komentiram izjave, a svaki predstavnik danas u kontekstu izborne kampanje ima pravo iznijeti svoje stavove. Kolega Dodik i ja se vrlo dobro razumijemo, jer dugo godina pričamo o istim temama kako napraviti funkcionalniju BiH, u kojoj će se tri naroda osjećati svoji na svojem u svakom dijelu BiH”, rekao je pomirljivo Čović, svjestan da mu javna polemika s Dodikom neće donijeti ništa dobro.

(Sl. B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *