IGOR ŽUNIĆ, DODIKOV POKUSNI KUNIĆ, RIGA VATRU I PORUČUJE INZKU: “Napusti BiH, ali prije toga sa sobom povedi strane sudije i migrante koje bi…“

On je naglasio da je žalosno da jedan austrijski diplomat dozvoli sebi da mu mandat prođe boreći se za stvari koje u svojoj zemlji ne bi ni pomoslio da mogu da se provode.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je za Srnu da je krajnje vrijeme da dobro plaćeni bošnjački lobista i portparol SDA Valentin Inzko konačno ode i ostavi BiH domaćim političarima, jer njegov jednostrani pristup svim dešavanjima u BiH nikome ništa dobro nije donio niti će donijeti.

– Incko se sve vrijeme mandata otvoreno svrstao na stranu bošnjačke političke elite i njihovih nacionalnih interesa, iako bi visoki predstavnici, kao i predstavnici međunarodne zajednice, trebalo da imaju jednak pristup, jer voljeli oni to ili ne, činjenica je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka – istaknuo je Žunić.

On je naglasio da je žalosno da jedan austrijski diplomat dozvoli sebi da mu mandat prođe boreći se za stvari koje u svojoj zemlji ne bi ni pomoslio da mogu da se provode i da ima ulogu portparola SDA.

– Ne znam za koji novac bi jedan diplomata mogao da se proda i preuzme ulogu portparola SDA, ali možemo to i razumjeti, jer Incko je najmanje diplomata koji parazitira u Sarajevu, i sve što on kaže, niko više ne shvata ozbiljno, pa tako neće ni taj njegov izvještaj Savjetu bezbjednosti, koji je pisan rukom SDA – rekao je Žunić.

On je poručio Inzku da je krajnje vrijeme da napusti BiH i vrati se u svoju zemlju, ali prije toga da sa sobom povede strane sudije i migrante, koje bi mogao da naseli u Austriju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko obratit će se danas Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti 58. izvještaj o statusu provođenja mira u BiH.

Inzko je u izvještaju, koji su objavili pojedini mediji, iznio niz optužbi na Republiku Srpsku, a između ostalog naveo je da su lokalni izbori najprije raspisani za 4. oktobar, ali su prolongirani za 15. novembar zbog, kako on tvrdi, nezadovoljstva SNSD-a i HDZ-a BiH izborom novih članova CIK-a.

Prema mišljenju Inzka, CIK se suočava sa politički motivisanim opstrukcijama, optuživši “SNSD i HDZ da su nastojali da obezbijede promjene u sastavu CIK-a nakon što su SDA, Demokratska fronta, SDS i PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smijenili stare i imenovali nove članove CIK-a”.

Inzko je naveo i da Republika Srpska nastavlja da odbija formiranje prihvatnih centara za migrante na svojoj teritoriji i da vlasti Republike Srpske “aktivno rade na prevozu migranata do FBiH”.

On smatra i da je posljednji prijedlog SNSD-a i HDZ-a BiH o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH bio suprotan Ustavu BiH te je ocijenio da će doći vrijeme da u Ustavnom sudu budu samo domaće sudije, ali da je pred BiH dalek put do ostvarenja tog cilja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *