OVO ĆE TRUMPA RAZBJESNITI; BIDEN NAJAVIO SVOJ PRVI POTEZ IZ BIJELE KUĆE: “To ćemo učiniti za tačno 77 dana”

Bivši potpredsjednik SAD-a i demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden još nije proglasio pobjedu na izborima, ali se iz nekih njegovih izjava i objava na Twitteru može zaključiti da se ozbiljno priprema za ulazak u Bijelu kuću.

Tako je Biden sinoć najavio i svoj potencijalno prvi veliki potez ako postane predsjednik. Kako je napisao na svom Twitter profilu, danas je dan kada je SAD službeno napustio Pariski sporazum o klimi, koji je na snagu stupio krajem 2016. godine. Bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao je taj sporazum u ime SAD-a da bi Trump kasnije iz njega povukao Ameriku.

Biden je, pak, najavio novi preokret.

– Danas je Trumpova administracija služeno napustila Pariski sporazum o klimi. I za tačno 77 dana, Bidenova administracija će mu opet pristupiti – napisao je Biden.

Pariski sporazum potpisalo je 196 država, od kojih ga je njih 189 ratificiralo do februara 2020. godine. Sporazumom su se zemlje koje su mu pristupile, obvezale na smanjenje emisija štetnih plinova. Konkretnije, jedan možda i ključni cilj sporazuma je ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod 2°C i nastojati ga ograničiti na 1,5°C kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *