TOPI SE TRUMPOVA PREDNOST: Gubi u državi koja je tradicionalno “njegova”

Biden je preuzeo vodstvo u Georgiji i sada je na samo korak od osvanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Aktuelni predsjednik Donald Trump u posljednjim trenucima je ispustio vodstvo u državi Georgiji koja nosi velikih 16 elektorskih bodova. Brojanje glasova još traje, a Joe Biden sada ima skoro 1.000 glasova više od Trumpa.

U Georgiji je od početka brojanja glasova vodio Donald Trump, ali je razlika iz sata u sat bila sve manja i Biden trenutno ima 917 glasova više.

Biden je preuzeo vodstvo i sada je na samo korak od osvanja novih 16 elektorskih glasova, što znači da je na pragu da postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Oslobođenje.

Bidenovo vodstvo i izvjesna pobjeda u Georgiji je utoliko važnija jer je ta država tradicionalno republikanska. Na izborima 2016. Trump je tu osvojio sve elektore. Ipak ove godine je posustao. Posljednji demokrata koji je osvojio predsjedničke izbore u Georgiji bio je Bill Clinton 1992. godine.

Nakon toga svi demokratski kandidati su redovno gubili u Georgiji, pa čak i Clinton 1996. godine, a sada je izvjesno da je Joe Biden na putu da nakon 28 godina kao demokrata pobijedi u toj državi.

Pored Georgije, u “igri” su još Pennsylvania, Nevada i Arizona.

Pennsylvania čeka još 750.000 listića koji još uvijek nisu prebrojani, a koji su došli poštom tokom prethodnih sedmica. Samo u Philadelphiji će više od 120.000 listića tek biti prebrojano. U ovoj državi vodi Donald Trump za više od 150.000 glasova, ali zbog navedenog broja rano je za bilo kakvo proglašenje pobjednika. Pennsylvania nosi 20 elektora.

U Nevadi Joe Biden vodi za 12.000 glasova i blizu je pobjede i u toj državi.

Arizonu mnogi mediji ne smatraju “plavom”, odnosno smatraju da je Joe Biden još nije osvojio. Demokratski kandidat je trenutno u toj državi u prednosti od oko 50.000 glasova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *