RATNI ZLOČINI U BRČKOM: Pripadnik Vojne policije Vojske RS-a direktno je učestvovao…

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića, koja ga tereti za zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom.

Optuženi Đurić tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On je optužen da je 1992. godine na području Brčkog, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske, lično i direktno učestvovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

Prema navodima optužnice, on je tokom maja 1992. dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih povreda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne povrede i posljedice, navodi se u saopćenju.

Počinjenje navedenih krivičnih djela povezano je s ratnim zločinima za koje se sudilo u predmetima za ratne zločine u Brčkom, koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ivan Đurić rođen je 1971. godine u Bijeljini i državljanin je Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.