GRUJIČIĆ PRIJETI ARNAUTOVIĆU KRIVIČNOM PRIJAVOM: “Izbori u Srebrenici se neosnovano kriminalizuju!”

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv svih onih koji neargumentovano i neosnovano kriminalizuju izbore u Srebrenici i njega kao kandidata za načelnika ove opštine da bi opravdali izborni poraz i izgubljeni ugled kod svojih birača, odnosno u svom narodu.

Prema njegovim riječima, ne priča se o izbornom kriminalu u Gradačcu, gdje se glasalo za Srebrenicu, i ne spominje se da je u Skelanima za Aliju Tabakovića glasalo 15 birača iako je na tom biralištu registrovano samo osam Bošnjaka, a problem je što je za njega u Sućeski glasalo 19 Bošnjaka.

On kaže da je potrebno objektivno sagledati kako su izbori u Srebrenici provedeni i, ukoliko je na nekom biralištu bilo nepravilnosti koje dovode u pitanje regularnost izbora, neka se ponove izbori na tom biračkom mjestu.

Grujičić je danas ocijenio neprihvatljivim, neprofesionalnim i tendencioznim izjave člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suada Arnautovića da u Srebrenici treba ponoviti izbore.

“Arnautovićeva izjava, data N1 televiziji, da treba poništiti i ponoviti izbore u Srebrenici, je tendenciozna i unaprijed pokazuje njegovu opredijeljenost, ukoliko uopšte dođe do razmatranja tog pitanja, što on svojim medijskim istupima prejudicira i nameće”, smatra Grujičić.

On kaže da je Arnautović već najavio kako će glasati u slučaju izjašnjavanja o regularnosti izbora u Srebrenici bez obzira na činjenice koje se utvrde te na zakon i pravila rada CIK-a BiH, što pokazuje njegovu neprofesionalnost i subjektivnost, odnosno pristrasnost.

“Postavljam pitanje Arnautoviću na osnovu čega će proglasiti neregularnim izbore ako ni sa jednog biračkog mjesta posmatrači i članovi multietničkih biračkih odbora nisu dostavili nikakve primjedbe i pritužbe na regularnost Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK)”, rekao je Grujičić na konferenciji za novinare u Srebrenici.

Grujičić dodaje da bi to bila politička, a ne odluka donesena na osnovu zakona i činjenica.

On ističe da su izbori protekli mirno i da su posmatrači ili članovi biračkih odbora u svakom trenutku mogli reagovati i prekinuti birački proces na biralištu da su se, eventualno, pojavile neke neregularnosti.

“Do toga nije došlo, jer nije bilo razloga. A, Arnautović ne spominje Gradačac, gdje su kutije prije početka izbornog procesa do pola bile napunjene, srpskim posmatračima nisu dozvolili da prate izbore na biralištu gdje se u odsustvu glasalo za Srebrenicu i na kojem je izlaznost bila ekstremno visoka, viša nego na bilo kojem drugom biračkom mjestu u BiH. On naše primjedbe na te neregularnosti ne spominje i to je neprihvatljivo”, upozorava Grujičić.

Danas se saopštenjem oglasio i OIK Srebrenica ističući da radi u skladu s nadležnostima nezavisno i nepristrasno i demantuje sve špekulacije u vezi s izborima u ovoj opštini koje se iznose u pojedinim medijima.

OIK ističe da su izbori provedeni uspješno iako u otežanim uslovima zbog pandemije Covida-19, a to potvrđuje činjenica da komisija nije primila nijedan prigovor ili neki drugi akt koji dovodi u sumnju regularnost izbora u ovoj lokalnoj zajednici.

Podsjećamo, član CIK-a Suad Arnautović izjavio je za televiziju N1 da su, prema njegovom mišljenju, velike šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni “zbog narušavanja izbornog procesa”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.