INZKO ZALEDIO DODIKA I ČOVIĆA: Stranci su pogriješili u Bosni i Hercegovini, slijedi ”treća faza” (VIDEO)

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je sinoć u “Pressingu” N1 televizije da je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini napravila grešku, jer je ”uzde prerano predala domaćim političarima”.

On je istaknuo da je desetak godina nakon okončanja rata u BiH međunarodna zajednica bila robusno zastupljena i da se uradilo mnogo dobrih stvari.

Poručio je da i se nada ulasku u ”treću fazu”, jer osjeća jedno novo raspoloženje nekih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini.

”Ja mislim da je međunarodna zajednica napravila jednu grešku – deset godina po Daytonu, da je uzde prebrzo predala domaćim političarima. Prvih deset godina je međunarodna zajednica bila robusno predstavljena. Tu se uradilo puno dobrih stvari. I jedna od najjačih valuta na Balkanu i Evropi je marka. Iz tri ministarstva je napravljeno devet ministarstava i onda je međunarodna zajednica predala uzde domaćim političarima. Ja mislim malo prebrzo. Morala je ta predaja biti s malo više monitoringa. Ja se nadam da stranci ponovo preuzimaju uzde. Kapija se otvara dolaskom predsjednika Bajdena. On zna tu regiju, pamti se i njegov govor u Senatu kada BiH nije smjela da se brani. Osjećam jedno novo raspoloženje i spremnost nekih evropskih zemalja: da li je to Nizozemska, Francuska i pogotovo Njemačka, da zajedno s Amerikom otvori novo poglavlje. Ja to nazivam treća faza, prva je međunarodna snaga, druga domaća odgovornost, a ovo je treća. Treba koristiti elemente prve faze. Treba neke stvari opet koristiti koje smo koristili tada u korist građana, neko vrijeme i onda se polako povući, ali ne preko noći. Ja sam za korištenje bonskih ovlaštenja, ali ne svaki dan”, poručio je Inzko u razgovoru za N1.

Potom je ponovio da je vlastima u entitetu Republika Srpska dao rok od šest mjeseci da skinu ploču s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog centra.

”Mislim da bi EU i SAD mogle napraviti zajednički plan nove misije i da onda zajedno krenu i da taj pristup opet bude robustan. Da se daju i rokovi, neprihvatljivo je da niko nije dao rok za osnivanje Europola u BiH”, istaknuo je.

Naglasio je da je u šoku nakon prognoza da će BiH do 2070. ostati bez polovine od aktuelnog broja stanovnika ukoliko se trend odlaska nastavi.

”Nažalost, ja sam u šoku i BiH u tom smislu je, mislim, prva zemlja u svijetu. To se zaista mora zaustaviti, neke stvari se mogu učiniti, neke ne mogu. Sve što se može učiniti je da se kopiraju dobre stvari. Jedna stvar što se može zaustaviti, iseljavanje u inostranstvo – ako bi bili uslovi bolji. Što se tiče nataliteta, tu je malo teže. U nekim zemljama postoji praksa da žena koja rodi dijete, ima pravo da se ne vrati na posao jednu, dvije ili tri godine”, rekao je Inzko.

Inzko je komentarisao i ostale aktuelnosti u BiH, svoje relacije sa Miloradom Dodikom, odnosima u PIK-u, budućnosti Bosne i Hercegovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *