DODIK UMISLIO DA NJEGA NEKO NEŠTO PITA: “Ukoliko se ide na rušenje RS-a…”

Izvršni komitet SNSD-a podržao je budžet i ekonomsku politiku Vlade RS-a i zadužit će svoje poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da podrže te dokumente.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sjednice Izvršnog komiteta da je bitno da se očuva makroekonomski okvir i da Republika Srpska u narednim godinama sanira štete prouzrokovane pandemijom.

“Mislimo da će biti veoma teško, ali smo odlučni da politku plata ne dovodimo u pitanje”, rekao je Dodik dodavši da će se od januara ići na povećanje penzija.

Naglasio je, također, da je prijedlog budžeta realan i objektivan te da nije bilo lako doći do jednog takvog dokumenta.

“Nivo povrata dugova će porasti oko 150 miliona KM u odnosu na ovu godinu i zato je bitno da budžet bude uravnotežen i stabilan”, rekao je Dodik naglasivši da će se u idućoj godini znatno manje novca trošiti na putovanja.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je rekao da će investicije u narednoj godini biti oko 20 odsto BDP-a ili oko dvije milijrade KM, a to obuhvata sve investicije i države i privatnog sektora od izgradnje hidroelektrana na Drini, preko aerodroma u Trebinju i autoputeva.

“Smatramo da ono što MMF nudi, treba odbaciti i ne treba prihvatiti. MMF zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava nametnuti političke aranžmane”, rekao je Dodik ističući da ne treba prihvatiti nijedan zahtjev koji je na štetu RS-a i podrazumijeva prijenos nadležnosti, prenose “Nezavisne novine”.

Na sjednici Izvršnog komeiteta SNSD-a bilo je govora i o pravosuđu, a konstatovano je da se pravosudni sistem BiH ne zasniva na Ustavu te da je SNSD spreman da učestvuje u reformi pravosuđa.

“SNSD neće prihvatiti i odbacuje anti-Tegeltijin zakon. Neuspjeh pravosuđa je neuspjeh međunarodne zajednice i njihovog mešetarenja”, rekao je Dodik.

SNSD će tražiti da NSRS uputi zahtjev visokom predstavniku BiH i traži izvještaj o radu visokog predstavnika, a takav zahtjev bit će upućen i Srbiji da i ona traži jedan takav izvještaj, jer je to obaveza visokog predstavnika.

“Odbacujemo mogućnost bilo kakvog intervencionizma i atmosferu koja se želi napraviti da se interveniše”, rekao je Dodik ističući da sva rješenja moraju da budu dio dijaloga sva tri naroda i dva entieta u BiH.

On je još jednom ponovio da “ukoliko se ide na rušenje RS-a, RS nema namjeru da ostane u BiH”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *