Čović podržao Milanovića uz poruku “izjava u sridu”, nabio na nos izbjeglice, oslobađanje Bihaća…

Očekivano, nevladina udruga u vlasništvu Dragana Čovića, Hrvatski narodni sabor (HNS), oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se svrstao na stranu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je za hrvatsku državnu televiziju, komentirajući političke prilike u BiH poručio da je “građanska država daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”.

– Da je predsjednik Republike Hrvatske svojom izjavom pogodio “u sridu”, vidimo po sadržaju izjava i zabrinjavajućeg nivoa komunikacije bošnjačkih političkih predstavnika, koji se, izgleda, danas natječu koji će ispod svakog nivoa ocijeniti izjavu predsjednika susjedne države.

Pitamo se, kako smo brzo zaboravili pruženu pomoć te iste države u najvećem ratnom vihoru kada su nam sami ponudili pomoć, prihvatili, zbrinuli i pomogli preko 500.000 izbjeglica (Bošnjaka) za vrijeme najvećih ratnih progona. Ista ta Republika Hrvatska slala je vojnu i humanitarnu pomoć Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, spasila Bihać, a u isto vrijeme, kao zahvalu tome činu, mudžahedini su britualno ubijali i progonili hrvatski narod u centralnoj Bosni – stoji u saopćenju HNS-a.

Republika Hrvatska, nastavljaju dalje, “kao supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ima potpuno pravo brinuti o Hrvatima Bosne i Hercegovine, glasno spominjući i upozoravajući na sve jače negiranje ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, uz potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda, što i čine”.

– Sada kada stojimo na istoj crti neprestanog izazivanja, nerazumijevanja i nesporazuma, baš kao i prije 25 godina, prijeko nam je potrebno da se prvaci bošnjačke političke elite “otrijezne” u svojim shvatanjima za stvaranjem svoje građanske Bosne i Hercegovine. Nadamo se kako će upravo bošnjački politički predstavnici predvođeni Strankom demokratske akcije, uvidjeti koliku su pomoć primili od prijateljske Republike Hrvatske, naći bar malo razboritosti te konačno Bosnu i Hercegovinu početi graditi kao državu jednakopravnih, konstitutivnih naroda Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih stanovnika.

Hrvatski narodni sabor zahvaljuje se državničkom stavu i angažmanu predsjednika Republike Hrvatske na rasvjetljavanju krivih politika bošnjačkog vodstva. Kao i na rješavanju gorućih tema u Bosni i Hercegovini i na glasnom upozoravanju i nužnom osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građenju stabilne europske Bosne i Hercegovine – poručuju na kraju iz HNS-a.

Uradio je Čović ovim saopćenjem ono što, po potrebi, kao “keca iz rukava” izvlače svi funkcioneri iz Hrvatske, a to je “nabijanje na nos” zbrinjavanje izbjeglica, od čega je Hrvatska imala ogromnu finansijsku korist.

UNHCR joj je plaćao za prijem svakog izbjeglicem, i to 18 dolara po osobi. Također, islamske zemlje su Hrvatskoj uplaćivale višemilionske sume za zbrinjavanje bošnjačkih izbjeglica. Prednjačila je organizacija IGASA. Trošenje novca u izbjegličkim centrima gdje su bili smješteni Bošnjaci izbjeglice, u nekoliko navrata je problematizirano jer se sumnjalo u lažiranje podataka i ogromnu pljačku humanitarnog novca. Također, Bošnjake su u Hrvatsku iz njihovih domova u BiH protjerivali Hrvati, tako da se ne može govoriti o pažnji prema izbjeglicama, koju je sada Čović potegao kao argument odbrane Milanovićevih šovinističkih izjava.

Tilman Cilh, predsjednik Društva za ugrožene narode je direktno optužio Franju Tuđmana da je početkom jula 1993. godine pozvao na stvaranje etnički čistih provincija u BiH i u saradnji sa srpskom stranom su realizirane takve akcije preseljenja.

U UNHCR-u je procijenjeno da je HVO iz Mostara prema istočnoj obali protjerao u stampedu oko 16 do 20 hiljada Bošnjaka, te “da će njih više od deset hiljada ostati bez ikakve pomoći i bez hrane”. U Hrvatsku je iz Mostara protjerano više od 12 hiljada ljudi koji su onda bježali na Zapad. A gdje sujoš i Čapljina, Stolac, Ljubuški…

Dok je Čović, kao direktor mostarskog Sokola, izrabljivao Bošnjake logoraše iz mostarskih logora smrti, dok je trajalo etničko čišćenje u Hercegovini, u Hrvatskoj je vladao pravi odstrel bošnjačkih izbjeglica od Vinkovaca do Osijeka o čemu su u to vrijeme samo pisali novinari Feral Tribunea, što je jedini trag ovog neviđenog terora nad nevinim ljudima.

Zaboravio je Čović dodati i da je Hrvatska osuđena pravosnažno u Hagu za aktivno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu,te da je kada spominje vojnu i humanitarnu pomoć, trebao dodati da je Hrvatska i to debelo unovčila. Sve što su prijateljske zemlje slale u BiH, što je bilo adresirano na Bošnjake, tadašnji hrvatski državni vrh na čelu sa Franjom Tuđmanom je uzimao po principu “jedan tebi jedan meni”.

A kada smo već kod toga ko je spasio Bihać. podsjetit ćemo ga na izjavu komandanata proslavljenje 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa i direktnog učesnika u operaciji oslobađanja Bihaća, Hamdije Abdića Tigra.

– Ja sam već sa 4. na 5. august 1995. godine bio duboko u Hrvatskoj, na njihovoj teritoriji. Vraga su oni nas spašavali. Ako su oni sve oslobodili i spasili nas, zanima me samo ko nas je prije toga tri i po godine spašavao i čuvao?! I ko je čuvao Hrvatsku? Ustvari, mi smo njima sve to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Šta bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac – Karlobag – Virovitica dolje! Prvenstveno smo mi, Peti korpus, učestvovali u oslobađanju hrvatske teritorije. Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobođali Plitvice, Rakovicu, Korenicu – poručio je Abdić.

Razumljivo je svima da Čović čini sve kako bi uz sebe imao Milanovića, da bi ostvario svoje političke ciljeve i ambicije. Da samo on bude legitimni predstavnik Hrvata, da samo on može biti član Predsjedništva BiH, te da u konačnici pokuša uz pomoć hrvatskog predsjednika ostvariti svoj san- treći entitet.

Ali, ipak je malo više nego i politički degutantno, pa čak i ljigavo, potezati kao argumente izbjeglice, rat, pomoć..i pri tome ne biti na strani države koju je kao član Predsjedništva predstavljao, već na strani onoga koji vrijeđa i vlastitu mu državu i ljude koji žive u njoj.

Izvor: Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *