NE PRESTAJU NAPADI NA MINISTRICU TURKOVIĆ: “Nije dovoljno izvinjenje srpskom narodu – Tegeltija je mora smijeniti”!

Većina političara iz manjeg bh. entiteta, koji u talasima osuđuju izjavu ministrive Turković o ukidanju Republike Srpske, traže o predsjedavajućeg Vijeća ministara Zoran Tegeltija da pokrene proceduru smjene aktuelne ministrice vanjskih poslova BiH

Ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković gostovala je na Face TV gdje je, između ostalog, govorila o ukidanju ukidanju Republike Srpske, te pozvala i strance da se umiješaju u proces stvaranja jedinstvene BiH.

Ona je rekla da može zamisliti da budu ukinuti entiteti u BiH jer je “BiH postojala i bez entiteta”, kao i da je to moguće “voljom naroda i sa podrškom sa strane”.

“Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mjesta gdje bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se stvari postave u drugačije kontekstvu”, rekla je ministrica Turković.

Na pitanje voditelja da li ona srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom, ministrica je odgovorila odrečno.

“Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama”, rekla je.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija smijeni ministricu inostranih poslova Biseru Turković nakon izjave u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske.

Komentarajući zjavu ministrice Turkovićeve u kojoj je navodno Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom, Špirić je za Srnu rekao da Turkovićeva mora da poštuje Ustav zemlje iz koje dolazi.

– Turkovićeva nije ni stvarala Republiku Srpsku, mi ne tražimo da je voli, ali tražimo da je poštuje – rekao je Špirić i dodao da ona mora da poštuje i Ustav zemlje iz koje dolazi.

On je istakao da je problem što Turkovićeva svoju mržnju i plasiranje neistina predstavlja i mimo BiH.

– Zato jedini racionalan potez vidim u njenoj smjeni, a ne u njenom izvinjenju, na šta je poziva predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija – rekao je Špirić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže da je izjava Bisere Turković sraman i zlonamjeran pokušaj da uopšte poredi nacističku njemačku vlast sa bilo kim u BiH u 2020. godini.

– Ukoliko gospođa Turković smatra da se građani BiH trebaju oslobodite nečije vlasti kao što je davne 1945. godine njemački narod oslobođen Hitlerove, onda ona mora zaviriti u svoje dvorište jer se dobro zna ko je gotovo neprekidno na vlasti u BiH još od 1990. godine. Osim toga dobro se zna čiji su očevi i djedovi bili pripadnici Hitlerovih specijalnih SS handžar divizija – poručio je Košarac.

On je osudio nepromišljenu i neprimjerenu izjavu Turkovićeve, ističući da je dužna uputiti izvinjenje građanima Republike Srpske i cijele BiH.

– U vrijeme kada se svi borimo sa pandemijom virusa korona i pokušavamo održati ekonomsku stabilnost BiH i mir među građanima, smatram da je veoma zlonamjerno raditi na rasplamsavanju tenzija među narodima i građanima BiH – rekao je Košarac.

Oglasio se i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić porukom je da ni izvinjenje, ni ostavka, niti bilo koji drugi čin koji bi povukla Bisera Turković ne mogu da narod Republike Srpske navedu da joj zaboravi i oprosti to što je srpski narod i RS uporedila sa nacističkom Njemačkom, a najistaknutijeg predstavnika tog naroda sa Hitlerom.

-Nastup gospođe Turković za sve nas mora biti opomena na napade na RS koji se pripremaju i poziv na jedinstvo u odbrani Republike Srpske, izjavio je Šulić Srni komentirahući izjavu ministrice Turković.

Šulić je napomenuo da je narod Republike Srpske žrtva genocida u Drugom svjetskom ratu, a Turkovićeva je taj narod, one koji su se borili protiv fašizma i njihovu djecu, one koji su stradali od Jasenovca, preko hercegovačkih jama do Dahaua i njihovu djecu, uporedila sa onima koji su to radili.

– Ni izvinjenje, ni ostavka, koje ne očekujemo, ali ni bilo koji drugi čin koji bi povukla Bisera Turković ne mogu da narod Republike Srpske navedu da joj zaboravi i oprosti to što je srpski narod Republiku Srpsku uporedila sa nacističkom Njemačkom, a najistaknutijeg predstavnika naroda sa Hitlerom – rekao je Šulić.

Predsjendica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da izjava ministrice Turković usmjerena protiv Republike Srpske i njenih izabranih predstavnika upravo pokazuje svu opravdanost politike čiji je simbol Milorad Dodik.

-Ko god želi odgovor na pitanje zašto BiH ne napreduje i zašto nema dogovora među predstavnicima konstitutivnih naroda i ključnih političih aktera, neka analizira ovu izjavu Bisere Turković, rekla je Bursaćeva, komentarišući izjavu Turkovićeve u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a lidera SNSD-a Milorada Dodika navodno upoređuje sa Hitlerom.

Ona je istakla da je poređenje bilo kog predstavnika srpskog naroda sa kreatorom, izvršiocem i simbolom fašističke ideologije do te mjere sramno i uvredljivo za srpski narod koji je boreći se protiv fašizma dao više od milion žrtava, te da zaslužuje samo prezir i ignorisanje.

Bursaćeva je konstaturala da je Dodik predstavnik srpskog naroda koji je dobio ubjedljivo najveću podršku glasača upravo s ciljem i zadatakom da štiti tu poziciju, pa je jasno i zašto je upravo on meta svih, “a i ovako preniskih udaraca političkog Sarajeva”.

– Ovakve izjave predstavnika bošnjačkog naroda upravo pokazuju svu opradanost politike čiji je simbol Milorad Dodik – izjavila je Bursaćeva.

Ona je dodala da se na ovaj način pokušava vršiti i degradacija trenutnih srpskih političkih pozicija, ali i revizija uloga i pozicija naroda tokom Drugog svjetskog rata.

– Kako je zaštita ustavne pozicije Republike Srpske nepodijeljen i neupitan stav svih političkih stranaka iz Republike Srpske, zasnovan na opredjeljenju i žrtvi srpskog naroda koji bi trebalo da je ravnopravan u BiH, jasno je kakvu jedino moguću reakciju proizvode ovakvi nasrtaji na poziciju Republike Srpske – navela je Bursaćeva.

Predsjednik SDS Mirko Šarović smatra da su izjave ministrice Turković koje se odnose na srpski narod i Republiku Srpsku “skandalozne, neprihvatljive i netačne i da ona pokušava vratiti spiralu sukoba u BiH”.

Šarović je naglasio da je potrebno preduzeti mjere i poteze u vezi sa njenom izjavom i da se preko ovoga ne bi trebalo preći.

– Odavno nisam čuo lošiju izjavu sa tako visokog mjesta. U BiH se tako ne govori, pogotovo tako ne govori ministar inostranih poslova. To je neustavno i nezakonito – rekao je Šarović.

On je istakao da je Republika Srpska neupitna i dio je međunarodnog sporazuma.

– Svi naši izabrani predstavnici mogu da nam se sviđaju ili ne sviđaju, ali poštovanje mora da bude osnovno. Taj nivo na koji se spustila ministar inostranih poslova je neprihvatljiv i iznenađujući – naveo je Šarović.

On je rekao da ne može da vjeruje da neko sa takve pozicije može tako da govori.

– Tako se nije govorilo ni 1994. ili 1995. godine, a vidimo da neko ponovo pokušava da to vrati 2020. i da spiralu sukoba vrati kao našu svakodnevicu što je za mene potpuno neprihvatljivo – istakao je Šarović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *