RAT ČOVIĆEVIH I DODIKOVIH POSLUŠNIKA: “Ako nekome smeta Herceg-Bosna, onda mora biti svjestan da i nama smeta Republika Srpska!”

Novi politički, nacionalni, ali i administrativni “rat” mogao bi buknuti ako predstavnici Srba u Livanjskom kantonu pokrenu inicijativu da se posve zabrani naziv ove županije, Hercegbosanska, ali i grba šahovnice, tvrdeći da vrijeđa osjećaje Srba, što je izazvalo reakcije kod Hrvata, koji će, u suprotnom, zatražiti ukidanje naziva Republika Srpska, koja, po istoj matrici, vrijeđa osjećaje Hrvata, ali i Bošnjaka.

– Službeni naziv Hercegbosanska županija, koji je neustavan, i šahovnica kao grb ove županije, vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini županije na prvoj sljedećoj sjednici Kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u županiji – rekao je izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, piše “Večernji list BiH”.

Ulica svetog Save

Podsjetio je kako je Ustavni sud BiH ranije osporio naziv ovog kantona.

– Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv kantona i obilježja, ali nažalost, i dan-danas koristi se Hercegbosanska županija kao službeni naziv i šahovnica kao grb županije. To ne da ne prikazuje prisutnost ostalih dvaju konstitutivnih naroda nego nas i vrijeđa – objasnio je Broćeta.

Najavio je da će stvari dogurati do kraja.

– To ne smijemo niti ćemo prepustiti da tek tako ide, slijedi nam prava borba za naša ustavna prava, jer samo tako možemo očuvati srpski identitet na ovim prostorima ili ćemo, u protivnom, s vremenom iščeznuti s ovih prostora. Ne smijemo dopustiti da naša buduća pokoljenja zaborave pretke koji su, nažalost, kroz stoljeća vodili sličnu borbu za opstanak i dostojanstvo našeg naroda na ovim prostorima – rekao je Broćeta.

Kao protumjeru najavio je i da će mijenjati nazive ulica u općinama gdje su Srbi u većini te ih preimenovati u: Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, Cara Lazara.

Nekadašnji ministar u Vladi Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ile Krezo kaže kako je prijedlog srpskih predstavnika uvredljiv, dvoličan i krajnje nepromišljen.

– To je čin netrpeljivosti. Svi nam pokušavaju osporavati nacionalne simbole, institucije, naš identitet. To ne smijemo niti ćemo dopustiti. Ako se bude inzistiralo da se ‘zatre’ trag našega postojanja, naše Herceg-Bosne, onda ću se definitivno zauzeti za to da se na jednak način odgovori svima. Tako i ovim predlagačima. A najprije treba biti pošten i držati se one kršćanske – ne učini drugima što ne želiš da se tebi dogodi – kaže Krezo i objašnjava šta pri tome misli.

– Ako nekome smeta Herceg-Bosna, onda mora biti svjestan da i nama smeta Republika Srpska. Ja ću, u slučaju da se ona bude Hrvatima osporavala, pokrenuti inicijativu o osporavanju toga naziva i znakovlja, koji, također, nisu hrvatski – kaže Krezo.

Konstitutivni na papiru

Nekadašnji ministar u Vladi Hrvatske republike Herceg-Bosne smatra kako se o svemu treba razgovarati i ostvariti jednakopravnost svih na svakom pedlju teritorije BiH, ali da se ne može samo na temelju jednostranih inicijativa rješavati takvo stanje. No, čak i formalno donošenje izmjena zakona ili Ustava nije bitno popravilo poziciju bilo kojeg naroda bez povratka povjerenja i iskrenog odnosa triju strana.

Sporno je što u nekoliko hercegovačkih kantona Srbi još nisu konstitutivan narod, ali naprimjer, i tamo gdje jesu, njihovi legitimni predstavnici nisu u vlasti. Identično je u RS-u, gdje Hrvate predstavljaju oni koje su birali Srbi i predložile srpske stranke, piše mostarska redakcija “Večernjeg lista”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *