DODIKOV DEBAKL U BEOGRADU: Otišao po zaštitu za RS, a Vučić podržao saradnju Srbije i BiH!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je, kako je saopćeno, obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji da uzme u zaštitu manji bh. entitet.

Međutim, ako je suditi po saopćenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, Milorad Dodik doživio je potpuni debakl. Dodik je, naime, u Beograd otišao s namjerom da govori o navodnom ugrožavanju entiteta RS, a zauzvrat je od predsjednika Srbije dobio poruku da odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine moraju biti unaprijeđeni.

U saopćenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije navodi se da je Aleksandar Vučić rekao da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost, navodi se u saopćenju.

Naglasio je da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u Republici Srpskoj.

K tome, Vučić je poručio da Srbija neće narušavati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dan uoči odlaska u Beograd, Dodik se požalio da je u toku “opšti napad na Srbe, Srbiju i Republiku Srpske” i da će i o tome govoriti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Napadi dolaze iz Amerike i iz Evrope. Na tapeti je Srbija, srpski narod, Vučić, na tapeti je i Republika Srpska i svi mi koji predstavljamo Republiku Srpsku – rekao je Dodik za RTRS.

(Sl. B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *