OGLASIO SE PETAR IVANCOV: Iznenadio je najavom o čemu će sutra u BiH govoriti Sergej Lavrov

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspekt njegove posjete.

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Djelujemo aktivno i pozitivno u toj agendi koja stoji ispred međunarodne zajednice ovdje. To je, prije svega, agenda za jačanje mira i stabilnosti u BiH”, rekao je Ivancov.

On je za ATV naveo da će Lavrov govoriti o tome na svojim sastancima sa članovima Predsjedništva BiH, sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara i u obraćanjima medijima.

“Drugi aspekt njegove posjete su bilateralni odnosi. Smatramo BiH za stabilnog i pouzdanog partnera. Republika Srpska je dio BiH i sa njom imamo čak i razvijenije odnose nego sa drugim dijelom BiH, ali, mislim da ćemo o tome razgovarati malo kasnije. Za to postoje i objektivni razlozi, iako mi ne pristupamo sa pozicije pristrasnosti ni prema Federaciji ni prema Republici Srpskoj na tom polju”, rekao je Ivancov.

Šef ruske diplomatije stiže sutra u Bosnu i Hercegovinu nakon čega će uslijediti niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, a u 18:30 sutra je najavljena konferencija u Istočnom Sarajevu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *