DODIK KRITIKOVAO KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA:” Ispali su smiješni…ako su ovim htjeli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti”

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu deplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem nanijeli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH, koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata.

– Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu deplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

– Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obilježja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno, naglasio je Dodik za Srnu.

On je naveo piše da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

– Ako su ovim htjeli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mjesta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori preko smanjenja privredne saradnje, rekao je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *