JAVILA SE I CVIJANOVIĆKA NAKON ŠTO JU JE DODIK PONIZIO, PONIŠTIO, PORAZIO: “Posjeta Lavrova za Džaferovića i Komšića…”

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je izostanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa sastanka sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom “diplomatski skandal te pokazuje deficit BiH”, prenosi “Oslobođenje”.

“To jeste diplomatski skandal da ne održite sastanak i da na njemu ne kažete šta mislite. Smatram da to pokazuje deficit BiH. To kada vi odbijate ili nećete da budete na nekom sastanku, meni više liči na deficit onih koji to rade nego što bi moglo predstavljati neku štetu onome ko vam je došao u posjetu,” izjavila je Željka Cvijanović za Srnu.

Prema njenim riječima, Džaferović i Komšić samo su nanijeli štetu BiH, nikako Ruskoj Federaciji.

“Što se tiče Republike Srpske, mi želimo da njegujemo dobre odnose. Mi imamo dobro partnerstvo. Volimo činjenicu da imate Rusiju koja želi da pročita izvještaj Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti UN-a, volimo zato što žele i zagovara dejtonski koncept koji znači i jednakost i konstitutivnost, ravnopravnost i suživot koji je zasnovan na nekim fer-osnovama, za sve koji žive u BiH”, istaknula je predsjednica entiteta RS.

Ona je navela da je izuzetno važno što je šef ruske diplomatije došao u posjetu BiH te je izrazila zadovoljstvo što se s Lavrovom srela na teritoriji entiteta Republika Srpska.

“Mislim da je to bio veliki dan za Republiku Srpsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Vi imate diplomatu takvog formata, svjetski priznatog i poznatog, koji ima veliku državu iza sebe, koji vam dolazi u posjetu i želi svakoga da razumije i to je dobro”, rekla je Željka Cvijanović.

Navela je da je posjeta Lavrova počela na način da su se prvi sastanci dešavali u RS te je istaknula da to ne bi trebalo da bude razlog koji bi frustrirao bilo koga u BiH.

“Nažalost, vidjeli smo da to predstavlja značajnu frustraciju za Džaferovića i Komšića. Vjerujem da je njima teško održati taj sastanak, jer su to ljudi koji, kad god dođe neka druga delegacija, pričaju o malignom ruskom uticaju i vjerovatno im je bio problem da se suoče s čovjekom koji je predstavnik jedne takve države i dolazi u visoku posjetu BiH”, rekla je Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *