Komšić: Jesmo mali i sitni, ali nećemo prestati braniti ovu državu i njene institucije

Komšić je naglasio još jednu problematičnu stvar, a to je da je očito da Ruska Federacija BiH posmatra kao vrstu male igračke u prepucavanju sa EU i Sjedinjenim Američkim Državama

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić osvrnuo se na današnji neodržani sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se danas sastati sa Lavrovom zbog nepoštivanja Ustava i države BiH tokom sinoćnjeg razgovora ruske delegacije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, gdje nije bila postavljena niti zastava BiH.

Istaknuo je da su sinoćnje poruke sa sastanka u Istočnom Sarajevu crvena linija preko koje se nije moglo preći.

– Ja sam danas već rekao šta mislim o tome. Po meni, nažalost, moralo se ovako reagovati. Nama nije stalo da imamo problematične odnose sa jednom tako velikom državom, kao što je Ruska Federacija. Ono što je iznenađujuće kod posjete ministra Lavrova u odnosu na ranije posjete, jer je on i prije dolazio u BiH i posjete su bile sasvim drugačije koncipirane, sa poštovanjem prema državi BiH. Ali osnovni je red kada vrh države, bilo ko da je u pitanju, predsjednik, premijer, ministar vanjskih poslova, pokazuju poštovanje pogotovo kada dolaze u službenu, zvaničnu posjetu određenoj državi. To se sada nije desilo, što je samo po sebi indikativno. Ponavljam, gospodin Lavrov je i ranije dolazio u BiH i bio sam u Predsjedništvu BiH u prošlom mandatu i nije bilo ovakvih situacija, kazao je na početku razgovora Komšić.

Istaknuo je da je Lavrov figura koja je vrh svjetske diplomatije.

– On je čovjek nemjerljivog iskustva, sa svom silom i moći koja stoji iza njega i važnošću koju ima iza sebe, i sa aparatom koji stoji iza njega, i priprema ovakve posjete ga informišu, dakle apsolutno saveršeno zna situaciju u BiH, sve ono što su zapravo potezi koje je povukao kako je došao u BiH su zapravo poruke. Ne treba se zavaravati i kamo sreće da su to bili gafovi. To su bile precizno smišljene poruke koje se šalju BiH. Nažalost te poruke odudaraju od onog što smo ranije viđali i u suštini su bili nipodoštavanje institucija BiH, stavovi koje on iznosi su jasni i to nije nikakva tajna. Ali dosad smo imali situaciju da gospodin Lavrov poštovao odluke BiH koje se tiču NATO-a. Sjećam se kada mi je rekao na sastanku u Predsjedništvu u prošlom mandatu “ako je to izbor BiH, Rusija će to poštovati. Mi smo principijelno protiv širenja NATO-a, ali poštovat ćemo izbor BiH u tom smislu”. Odjednom se to promijenilo i sada se dirketno zadire i pokušavaju se neke odluke Narodne skupštine RS, koja nikakve veze nema sa NATO-oom, jer vanjska politika je nadležnost samo države BiH, odnosno Predsjedništva BiH, postaviti kao odluke koje su zapravo važnije od odluka Ustavom definisanih državnih organa, naglasio je Komšić.

Komšić je naglasio još jednu problematičnu stvar, a to je da je očito da Ruska Federacija BiH posmatra kao vrstu male igračke u prepucavanju sa EU i Sjedinjenim Američkim Državama.

– Čak i izjava koju je poslije dao ministar Lavrov, komentarišući sve ovo što se dešavalo, govori u prilog tome. Poslali smo poruku, jesmo takvi kakvi jesmo u odnosu na Rusiju i druge zemlje. Dakle jesmo sitni i mali, ali ne možemo prestati da branimo ovu državu i njene institucije. Ako mi to uradimo, onda ko drugi treba da stane iza toga. Naravno očekivanja od ljudi koji vole ovu državu jeste da se uspraviš i kažeš NE. To su očekivanja naroda i valjda su nas zbog toga i birali. Na taj način smo samo ispunili njihova očekivanja. Također mogu vam reći da mi je savjest mirna zbog ovakve odluke. Mogli smo ovo uraditi i drugačije, ali ja ne bih bio mirne savjesti, izričit je Komšić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *