SILAJDŽIĆEVA PORUKA IZ ZAGREBA : “Genocid ne smije biti nagrađen dva puta, stara smo evropska država i…”

Bivši član Predsjedništva BiH, premijer i šef diplomatije Republike BiH Haris Silajdžić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji organizovanoj u Zagrebu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na prvom panelu pod nazivom “Od Washingtona do Daytona: Šta je mir učinilo mogućim?” Silajdžić je istaknuo kako danas Bosna i Hercegovina živi u nečemu što se zove “demokratski feudalizam”.

“Dayton je bio neophodan, međutim, on je nagradio agresiju i genocid. Danas budućnost gradimo prema Evropskoj uniji. BiH je potrebna građanska, a ne etnička demokratija. Nadam se da će međunarodna zajednica uzeti u obzir sve vrijednosti koje sada imamo. Genocid ne smije biti nagrađen dva puta. Stara smo evropska država i imamo pravo da postojimo. Većina ljudi u BiH ne želi živjeti u onome što često zovem ‘demokratski feudalizam’. Ova zemlja je bila model integracija već hiljadu godina i tako treba ostati”, rekao je Silajdžić.

Kako je naveo Silajdžić, Bosna i Hercegovina i danas ima problem s onim snagama koje ne provode u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

“Genocid je prisutan i sada u BiH. Presude Evropskog suda za ljudska prava se ne implementiraju. Također, Aneks 7 se ne implementira do današnjeg dana. To ide u korist onima koji su počinili genocid”, istaknuo je Silajdžić.

Za kraj izlaganja, Silajdžić je podsjetio međunarodnu zajednicu da probleme u Bosni i Hercegovini može riješiti veoma lako.

“Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu trebalo bi se desiti što je prije moguće. Time bi se ugasile nade svih onih koji pretendiraju na teritoriju BiH”, rekao je Silajdžić te naglasio kako narod u Bosni i Hercegovini jedino želi normalnu i građansku demokratiju.

Pored Harisa Silajdžića, na prvom panelu su učestvovali i bivši šef diplomatije Hrvatske Mate Granić, bivši komandant NATO-a general Wesley Clark, član pregovaračkog tima u Daytonu u ime Republike Hrvatske Miomir Žužul te Christopher Hill.

(Hayat.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *