KOMŠIĆ: AKO JE TAČNO DA JE DODIK DAO LAVROVU UKRADENU IKONU IZ UKRAJINE, NEKO ĆE MORATI U ZATVOR

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, uputivši diplomatsku notu u kojoj traže informacije o ikoni koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, kako je i sam Dodik rekao, a čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine. Na ikoni je otisnut pečat, što bi trebao biti dokaz originalnosti i toga da je ikona kulturna baština Ukrajine, a koja je vrlo moguće otuđena.

Ambasada Ukrajine, nakon što su se fotografije poklona pojavile u medijima, sada traži od BiH da se izjasni kako je ikona stara 300 godina dospjela u našu zemlju i odakle se našla kod predsjedavajućeg Dodika.

Željko Komšić, član Predsjdništva BiH, na zahtjev novinara danas je u Mostaru komentirao ovu po BiH vrlo nugodnu situaciju, a moguće i krivično djelo.

Ta priča o ikoni, ako je tačno ono, ako je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda ako hoćemo da smo imalo država, neko mora da ide u zatvor. Ili da sam predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio i dao. I na kraju krajeva ko mu je to uvalio. Ne može završiti na onome “pojeo vuk magarca” jer je riječ o krađi i skandalumeđunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo jednostavno mora završiti tamo gdje i jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor – rekao je Komšić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *