MILOKRAD DODIK ZVANI IKONA: Tužilaštvo BiH formiralo predmet…

Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, ali diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH, prenosi NAP.

“Formiran je predmet te će se izvršiti provjere”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio ikonu, staru 300 godina, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Ambasade Ukrajine i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zatražili su odgovore od BiH kako se ikona uopšte našla u BiH. Sumnja se da je ikona iznesena iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga

“Koliko sam čula, pokrenuti su postupci prema Tužilaštvu, SIPA-i i Interpolu, ne znam mnogo. Optužbe su i više nego ozbiljne i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i njihova Crkva izjasnili su se vezano za ikonu. Vidimo da i svjetski mediji pišu o tome. Svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje i tretirati ga kao vlastito, najlegalnije stečeno, a u ovom slučaju je riječ o ukradenoj robi i ona podliježe krivičnoj odgovornosti”, rekla je danas Bisera Turković medijima u Mostaru.

Nakon izbijanja skandala, Dodik se nije oglasio niti njegov kabinet odgovara na medijske upite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *