SVE JE JASNO OSIM JEDNOG: Zašto se Dodik ne oglašava o skandalu s ukradenom ikonom!?

Svi vodeći mediji u BiH i regiji već danima iznose detalje o skandalu s ukradenom ikonom iz Ukrajine koja je završila u rukama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, i svi se pitaju samo jedno: zašto se o aferi ne izjašnjava njen glavni akter – Milorad Dodik – nadaleko poznat po dugom jeziku.

Odlično obaviješteni hrvatski novinar i analitičar Vlado Vurušić piše u “Jutarnjem listu” da će se posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini još dugo prepričavati, a repovi vući ne samo zato što su se članovi kolektivnog Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u znak protesta odbili pojaviti na već zakazanom sastanku.

Naime, izbio je novi skandal sa međunarodno-kulturno-religijskim implikacijama. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik Putinovom ministru je prilikom njihovog susreta darovao 300 godina staru pozlaćenu ikonu za koju se, zasad, javno ne zna kako je uopće dospjela u njegove ruke. Stara i vrijedna ikona je, čudnim putovima Gospodnjim, iz proruske pobunjeničke tvorevine Luganske ili Donjecke narodne republike stigla do Milorada Dodika, koji ju je zatim poklonio Sergeju Lavrovu, a ovaj ju je u svom koferu odnio u Moskvu.

No, na poleđini stare ikone lijepo se uočava veliki crveni voštani žig Narodnog komesarijata za zaštitu spomenika kulture (Ukrnauka) iz Odese, koji je djelovao tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, s oznakom Ukrajinske sovjetske socijalističke republike, dakle iz vremena kad je ta, danas neovisna država bila dio tada moćnog Sovjetskog saveza.

Novinar Vurušić tekst zaključuje najvećom nepoznanicom: zašto se o aferi s ukradenom ikonom još nije oglasio glavni akter afere Milorad Dodik?!

Isto pitanje poslavlja i novinar beogradskiog “Blica”.

Vodeći dnevni list u Srbiji piše da se Ambasada Ukrajine u Sarajevu obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je uručio pozlaćenu ikonu, koja na poleđini ima utisnut i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Zato je Ambasada Ukrajine zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je, navodno, nastala prije, otprilike, 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

“Blic” piše da jeTužilaštvo BiH formiralo predmet i da će izvršiti sve provjere u vezi s informacijom koju mu je dostavila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković o noti Ambasade Ukrajine.

– Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od Turkovićeve u kojoj se navodi da je Ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine – navedeno je u saopćenju Tužilaštva, citira “Blic” , čiji se novinar, također, pita zašto se o aferi još nije oglasio Milorad Dodik.

Turkovićeva je ranije rekla medijima da Ambasada Ukrajine od BiH traži informacije o ikoni iz Luganska staroj 300 godina, koju je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

“Blic” piše da su Ukrajinci, prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone, utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini.

– Do danas se nije oglasio niko iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao ni Vlade RS – piše na kraju teksta beogradski “Blic”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *