NA RAPORT, KAD SE OPORAVIŠ: Rusija zatražila od Milorada Dodika da se javi Interpolu

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije vratilo je Bosni i Hercegovini ikonu koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio 14. decembra Sergeju Lavrovu. Naveden je i zahtjev “poklonodavcu” da se javi Interpolu kako bi se utvrdili svi detalji ovog skandala, objavio je Politički.ba.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije uredno je 22. decembra ove godine vratilo Bosni i Hercegovini ikonu koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio 14. decembra Sergeju Lavrovu.

Kako saznaje Politicki.ba, u propratnoj dokumentaciji naveden je i zahtjev “poklonodavcu” da se javi Interpolu kako bi se utvrdili svi detalji ovog skandala.

Prema njihovim saznanjima, ikona Svetog Nikole, stara 300 godina, koja potječe iz Luganjska, Ukrajina, vraćena je zbog izbijanja skandala, što se i navodi u propratnoj noti ruskog ministarstva.

Ističe se i zahtjev da Ambasada Bosne i Hercegovine u Moskvi pisano potvrdi da je dobila ikonu nazad, sa svom pratećom dokumentacijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije “preporučilo” je poklonodavcu da iskoristi sve pravne mehanizme, a posebno Interpol, kako bi se “razjasnila ova situacija”.

Skandal s ikonom poprimio je novi obrat nakon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija izjavio da ju je vratio Dodiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *