PRAVO SLAVLJE: Bivši Sarajlija Emir Kusturica o tenkovima, pljački i proslavi…

Srbijanski reditelj Emir Kusturica istaknuo je da je sada, nakon što gas stiže iz Rusije u Srbiju, mnogo lakše čekati budućnost.

– Ne samo zbog toga što ćemo se sa manje novca grijati i dobiti “jeftiniju” ekonomiju. Mnogo važniji će biti psihološki efekt koji taj cjevovod proizvodi i što će konačno Srbija i fizički biti vezana za Rusiju – rekao je Kusturica komentarišući vijest o puštanju u rad gasovoda “Balkanski tok”, kojim gas iz Rusije, preko Turske i Bugarske, od jučer već stiže do Srbije.

– Prošlost je na našem tlu tako često trpila vojničku čizmu, strojevim korakom su ulazili u Beograd, kad god su mogli zasipali nas bombama, razaranjima, na kraju, sve to najviše radi krajnjeg cilja i puta koji je vodio na Bliski istok. Velika sila je grabila da ovlada poljima nafte i gasa. Putevi nebeski jesu u međuvremenu promijenjeni, najčešći prevoznici ljudi i roba su avioni, ali su gas i tečno zlato uvijek imali drukčiji transport – rekao je Kusturica za portal “Iskra”.

Evo jednog razloga, naglasio je Kusturica, da se umjesto tenkova koji jure na jugoistok u pljačku, proslavi putanja cjevovoda i gasa koji stiže i smanjuje mogućnost ponavljanja stare priče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *