SDA: Bakir Izetbegović potopio Dodika i Čovića u nekoliko rečenica…

Neodgovorna i svađalačka politika prijeti da BiH postane zemlja staraca, a prva na udaru će biti RS, kazao je Izetbegović.

Na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije SDA, danas održane u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović osvrnuo se na godinu koju ispraćamo.

Naglasio je d je 2020. bila teška, možda i najteža godina do sada, iako je jako dobro počela.

-Prvi kvartal je bio obećavajući. Definiran je NATO put, rastao je BDP, turizam je napredovao, Federacija se pretvarala u veliko gradilište. Onda se pandemiji proširila. Svjedočili smo pustim trgovima, aerodromima, vjerskim objektima… Drugi talas je donio puni zamah korone. Za sada se relativno dobro nosimo sa posljedicama pandemije. Broj oboljelih bitno je niži u odnosu na druge zemlje. Plaće su stabilne, penzije i inavalidnine iste. Ljudi su gubili posao. Negdje se radi o milionima. Entitetske vlade se uspješno amortizovale udar korone.

Vijeće ministara skoro pa nikako nije reagovao. Kašnjenje pružanja kreditima, donacija, budžeta, prepuštanje tereta migrantske krize samo jednom Ministarstvu, usporavanje na putu BiH ka Europskoj uniji… je rezultat Vijeća ministara. Neodgovorna i svađalačka politika prijeti da BiH postane zemlja staraca, a prva na udaru će biti RS. Uvjerenje da će se ucjenom postići izmjena Izbornog zakona, HDZ neće dovesti ni do čega.

Bahto je bilo ponašanje Dodika da primi Lavrova u RS bez obilježja države, a onda i diplomatski problem sa poklonom ikone sumnjivog porijekla.

Želimo dobre odnose sa susjedima to znači prestanak relitiviziranja zločina i negiranja genocida. Sve što vodi dobrim odnosima od nas će biti podržano.

2020. bila je godina izbora u Hrvatskoj, novoformirana vlada u Crnoj Gori nije koherentna, izbori su bili i u SAD, održani su lokalni izbori u BiH i u Mostaru. Do promjena je došlo u Sarajevu, Banjoj Luci udruživanjem opozicije. SDA je naučila lekcije ili da se mijenja unutar sebe. Dat ćemo priliku mladim ljudima. Stranka se neće baviti uzrđivanjem zakonske odgovornosti, time će se baviti institucije, piše Hayat.

U nizu sljedećih koraka kakvi će bit na putu ka Europskoj uniji, treba doći do Ustavnog ustrojstva, mada se u ovom času čini nemoguće. Prije 60 godina je bilo nemoguće da će predsjednik SAD-a biti crnac, pa prije ili kasnije, narod BiH će shvatiti kojim putem treba da se ide. Punu i efikasnu vladavinu zahtjeva realizira profesionalno i nepristrasno djelovanje. Nadam se da ćemo to vidjeti nakon što se desila smjena Tegeltije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *