PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Sredoje Nović konsterniran inicijativom Željka Komšića prema Ustavnom sudu BiH

Član Predsjedništva Željko Komšić je najavio da će Ustavnom sudu podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti ili usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH sa Ustavom BiH, a razlozi zbog kojih planira da podnese zahtjev su kršenje niza međunarodnih dokumenata među kojima je i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz njegovog kabineta je ocijenjeno da su usvajanjem izmjena i dopuna pomenutog zakona, koji je usvojen prije pet godina, nametnuti rigorozni uslovi i onemogućena prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija.

– Nakon iscrpljene mogućnosti da se zakon u ovoj fazi političkih odnosa promijeni, član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH – navedeno je iz Komšićevog kabineta.

Sredoje Nović koji je kao ministar predložio pomenuti zakon, a dvije godine kasnije za njega glasao u Domu naroda kaže:

– Suština je u tome da bošnjački političari, među koje spada i Komšić, Ustavni sud BiH smatraju svojim sudom, političkim sudom i institucijom preko koje treba da budu regulisani odnosi u BiH u narednih 50 godina. Oni očekuju da će jednog dana sve odluke Ustavnog suda biti supsumirane u Ustav BiH i time derogirana ovlašćenja i nadležnosti Republike Srpske – kaže Nović.

Prema njegovim riječima, politički stav bošnjačkih partija je da ako nešto ne može proći kroz zakonodavnu proceduru, onda će stvar riješiti Ustavni sud.

– Dovoljno je primijetiti da su potpuno identične odredbe koje sada osporava Komšić sa onima koje je osporavao Klub Bošnjaka u Domu naroda pozivajući se na kršenje vitalnog nacionalnog interesa, što je odbacio Ustavni sud. Zato će biti posebno interesantno pratiti kako će sud sada postupiti – kaže Nović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.