INICIJATIVA DENISA ZVIZDIĆA U RS-u DOČEKANA NA NOŽ: “Raspolaganje vojnom imovinom nije moguće bez pristanka RS”

Tema državne imovine ponovo se vraća na političku scenu BiH, opet na inicijativu zastupnika SDA, piše banjalučki portal “Srpskainfo” u analizi inicijative zastupnika Denisa Zvizdića, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a koja ima za cilj usvajanje prijedloga zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

Da ova inicijativa nema pravnog osnova, smatraju u Klubu poslanika SNSD-a. Snježana Novaković-Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da je Ustav BiH po pitanju imovine prilično jasan.

– Inicijativa je upućena Savjetu ministara da napravi zakon, a to je zadatak koji Savjet ministara ne može da izvrši. Naime, ne znam kako će bilo ko napraviti taj zakon, jer ne znam koji član Ustava bi mogao da bude stavljen u preambulu tog zakona. Svi smo zaboravili Zakon o privatizaciji banaka, koji u svojoj preambuli lijepo kaže da ne postoji ustavni osnov za to, a zna se da, kada pišete neki zakon, morate da se pozovete na član Ustava koji vam daje pravo da pišete dalje zakon – objašnjava Novaković-Bursać.

Ona naglašava da su protiv ove inicijative bili poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, ali kako su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a u drugom krugu glasanja bili ili odsutni tokom glasanja ili suzdržani, zbog čega nije bilo potrebnih deset glasova protiv kako bi ova inicijativa bila odbačena. Poslanik Branislav Borenović (PDP) nije ni bio prisutan u sali tokom glasanja o ovoj inicijativi, ali se oglasio na svom Twitter nalogu navodeći da glasanju nisu prisustvovali ni Nenad Stevandić (Srpski klub) i Dragan Bogdanić (SNSD). Međutim, nije trenutak za neslaganje između poslanika iz Republike Srpske, smatra Snježana Novaković-Bursać.

– Inicijativa gospodina Zvizdića u prvi plan stavlja potrebe lokalnih zajednica, što mi ne sporimo. Mi samo smatramo da nijedan nivo vlasti ne bi trebao praviti opstrukcije u ekonomskom razvoju. Treba da se potrudimo da svako funkcioniše što bolje može u skladu sa svojim nadležnostima i da upravlja javnim dobrima shodno nadležnostima, a za dobrobit zajednice – kaže Novaković-Bursać.

Banjalučki portal piše da dok nadležne institucije Republike Srpske daju negativno mišljenje o inicijativi Denisa Zvizdića, uz ocjenu da je neosnovana i u suprotnosti s ustavnim nadležnostima entiteta i BiH, lider DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Nešić ističe da nije ni dobio mišljenje Vlade Republike Srpske po ovom pitanju.

– Postavlja se pitanje ažurnosti Vlade RS, da se ipak sav potrebni materijal dostavi svim predstavnicima Republike Srpske u Predstavničkom domu – kaže Nešić.

Navodi da je rješavanje pitanja vojne imovine jedan od uslova za ukidanje OHR-a u BiH.

– Odgovornost za taj politički dogovor je na onima na vlasti. Postoje čuveni „pet plus dva“ uslovi za zatvaranje OHR, a neki od ciljeva koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su – prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti te prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu. Kao što je poznato, svi želimo da se OHR zatvori u BiH. Ako hoćemo da ode OHR, ovo pitanje se mora riješiti. Naravno, ono se ne može riješiti bez pristanka Republike Srpske – ističe Nešić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *