Muftija sandžački povodom skandala u Pljevljima

Povodom jučerašnje akcije podjele paketića sa elementima vjersko-nacionalnog programa gdje se nije uzela u obzir činjenica da je Crna Gora koncipirana kao građanska država i gdje se nije uvažila činjenica da je veliki broj škola multietničkog sastava, muftija sandžački hafiz Abdurahman ef. Kujević izrazio je zabrinutost i protest protiv takvog načina djelovanja.

On je naglasio da svaki vid vjerskog djelovanja gdje se vjerski program jedne vjerske zajednice nameće i sprovodi vrijeđajući osjećanja drugih i drugačijih, posebno kada su u pitanju osjećanja najmlađe populacije, djeluje veoma pesimistično kada su u pitanju međunacionalni i međuvjerski odnosi u sandžakom regionu i cijeloj Crnoj Gori.

– Segregacija koja je demonstrirana u Pljevljima nikako ne smije proći nezapaženo i bez restriktivnih mjera od strane državnih institucija koje imaju obavezu da štite dostojanstvo građana, posebno osjećanja djece, a posebno djece Pljevljaka – kazao je on, saopćila je Informativna služba Muftijstva sandžačkog.

Također je naglasio da naša djeca ne smiju biti žrtve i ne smiju se sklanjati pred talasima anarhičnih poduhvata nepoznatih pojedinaca ili neformalnih humanitarnih i drugih udruženja, koja svoje ideje sprovode na krajnje nekorektan način.

– Nadam se da će ovo biti dobar povod da se svaka vjerska aktivnost uskladi na način da se uvede predmet vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, gdje bi se jasno zakonski definirale i sprovodile aktivnosti na tom polju i gdje se ne bi dešavale incidentne aktivnosti kao jučerašnje u Pljevljima pred kojima su djeca islamske vjere i njihovi roditelji ustukli i pred kojima su odustali od nastavnih aktivnosti – zaključio je muftija Kujević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.