IZ ČETVORKINE KUHINJE: BOGIĆ BOGIĆEVIĆ NEĆE BITI GRADONAČELNIK SARAJEVA?!

Iako je pozicija gradonačelnika Sarajeva u raspodjeli izbornog plijena pripala SDP-u i iako je istaknuta kandidatura Bogića Bogićevića, prema svemu sudeći, on neće naslijediti Abdulaha Skaku. Cijela ta priča, zapravo, je samo farsa. U SDP-u su otkrili zakulisne radnje grupa iz svoje stranke, u dogovoru s NS i NiP-om, pa su odlučili smijeniti svoje kantonalno rukovodstvo.

Iza smjene, koja treba poslužiti kao svojevrsni alibi, stoji sam predsjednik SDP-a, ali je pitanje hoće li ga to spasiti. Sasvim je očito da već odavno ne vlada ni koalicijama u koje ulazi, ni vlastitom strankom.

Šta će se, zapravo, desiti?

Na isti način na koji je NS, unatoč lošoj poziciji i samo 3 od 35 zastupnika u Skupštini, uspio dobiti kantonalnog premijera, ‘završit’ će i gradonačelnika. Njihov kandidat Dino Mustafić, reditelj, analitičar i kritičar svega, koji u isto vrijeme već 20-ak godina cijedi javne budžete, postat će novi gradonačelnik Sarajeva.

Desit će se to nakon vrlo komplikovanog formiranja Gradskog vijeća i cijelog niza već režiranih sukoba, razilaženja, optužbi unutar Četvorke, odnosno koalicije 2K – Kojović – Konaković. Nije isključen ni scenarij prema kojem bi sam Bogićević, zbog napravljene drame, odustao od kandidature, pozivajući se pri tom na zdravstveno stanje. Onda će se svi ‘saglasiti’ da je Mustafić najbolji izbor. A zapravo su ruke za njegovo imenovanje već odavno stisnute. U istom paketu je dogovoreno da novi predsjedavajući Vijeća postane mladi i neiskusni (što su za 2K ključne reference) Jasmin Ademović. Njegova ulaga u provođenju scenarija, pod režiserskom palicom Mustafića, i samog procesa izbora gradonačelnika nije beznačajna. Ali već se dokazao kao bespogovorni poslušnik.

Odmah poslije nenadanog obrata i imenovanja Dine Mustafića slijedi imenovanje njegovog ideološkog druga, kritičara svega i svačega, reditelja Harisa Pašovića. Za njegov doprinos i naročito zalaganje u napadima na SDA i uvjeravanje javnosti kako su svi na rubu ponora i gladni, bit će nagrađen pozicijom direktora Narodnog pozorišta. Pašović je, inače, slično kao i kolega Mustafić, već dva desetljeća zaljubljenik u javne budžete. I bez obzira na to ko bio na vlasti, ta ljubav mu je uzvraćana.

Nakon što se odigraju svi činovi dobro uštimane predstave i nakon što određeni broj mladih i naivnih kadrova SDP-a uvidi da su izigrani, da su žrtve teških i skupih marifetluka, pokrenut će pitanje odgovornosti najužeg rukovodstva partije. Spremno će biti dočekani i bit će optuženi kako su, zapravo, oni ti koji su izdali stranku i javni interes radi vlastitog. Kako će ova saga na kraju završiti i ko će izvući deblji kraj – više nikome neće biti važno. 2K će sa svojom “umjetničkom šminkom” zadovoljno trljati dlanove.

Konačno, dugogodišnji kulturni radnici, čiji je rad u svim poslijeratnim godinama SDA obilato, a prečesto i nezasluženo, podržavala, stupit će na političke daske koje njima više od života znače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.