BOŠNJACI SJEVERNE MAKEDONIJE FORMIRALI KOORDINACIONO TIJELO ZA POPIS STANOVNIŠTVA

Zadovoljstvo nam je obavijestiti javnost da smo formirali “Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine” sa jedinstvenim ciljem. Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji spremno dočekaju popis i bit će pozitivan faktor u njegovom uspješnom sprovođenju – poručeno je tokom obraćanja medijima.

Nevladine organizacije “Šadrvan”, “Lilium Bosniakum”, “Divanhana”, “Edu-Nisa”, “Divan”, “Forum Bošnjaka”, “Bošnjačka kulturna zajednica” i “Ljiljan”, kao i poslanik u Sobranju dr. Zećir Ramčilović, kolumnista i politički analitičar Dželal Hodžić (trenutni zamjenik direktora AOPZ), kroz ovu inicijativu su se udružili u zajedničkom cilju afirmacije bošnjačkog identiteta u Sjevernoj Makedoniji.

Bošnjačka zajednica u Makedoniji u potpunosti podržava sprovođenje popisa stanovništva, a njihov cilj je da svi pripadnici bošnjačke zajednice budu u potpunosti obuhvaćeni popisom stanovništva i da se slobodno izjasne onako kako se osjećaju: Bošnjak, Bošnjakinja i maternji jezik bosanski.

Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva organizirati će kampanju u svim mjestima u kojima žive Bošnjaci, poštujući sve protokole predviđene za zaštitu od pandemije.

Slogan kampanje je: “Bitno je biti Bošnjak, Bošnjakinja”

Oni pozivaju bošnjačke intelektualce iz Makedonije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Srbije, Kosova i dijaspore da im se pridruže. U kampanju će se uključiti utjecajni umjetnici, sportisti, pisci, političari i druge javne ličnosti.

Popis je veoma važan za bošnjačku zajednicu. Važniji od svih izbora do sada. Zbog toga je ova kampanja za nas veća od svih stranačkih ili ličnih interesa bilo kojeg subjekta ili pojedinca. Iskreno pozivamo sve da nam se pridruže u ovoj kampanji. Pozivamo sve političare, intelektualce, umjetnike, sportiste, pozivamo svakog Bošnjaka i Bošnjakinju pojedinačno, da ostave po strani sve razlike i doprinesu našoj zajednici da uspješno iskoristi popis. Uspjeh kampanje podijelit ćemo zajedno. Potreban nam je uspješan popis, trebaju nam relevantni rezultati na kojima ćemo sutra graditi politike za bolji status Bošnjaka i Bošnjakinja u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i politike za napredak cijele zemlje. Očekujemo da nam se pridružite, jer smo zajedno jači – poručuju iz Koordinacionog tijela Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine.

Dr. Zećir Ramčilović je jedini bošnjački zastupnik u državnom parlamentu S. Makedonije.

Svjesni neophodnosti popisa i njegovog fundamentalnog značaja za državu i njene građane, Bošnjaci u cijelosti podržavaju predstojeći popis stanovništva. Zbog toga smo zajedno, bez obzira na razlike koje imamo za neka pitanja. Danas i u sljedećem periodu imamo jedan cilj: uspješan popis sa cjelovitim obuhvatom Bošnjaka – istakao je dr. Ramčilović.

Sjeverna Makedonija je prema svom Ustavu građanska država u kojoj su zagarantovana prava manjinskih naroda. Međutim, u praksi ta prava se jedino kroz aktivno učešće mogu ostvariti.

Bošnjaci u Makedoniji su ustavotvorni narod, pa prema tome su sa jednakim pravima kao i svi ostali narodi. Shodno građanskom konceptu, mi moramo biti ravnopravno zastupljeni u sistemu države. Ali taj proces ide sporo, te u ključnim institucijama nismo zastupljeni shodno brojnosti kojoj smo. U Ministarstvu spoljnih poslova nema ni jednog Bošnjaka, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova broj je manji od zakonski predviđenog. Vlada Zorana Zaeva je zasnovala svoju vladavinu na konceptu “Jedno društvo za sve”, ali ima još puno toga da se uradi, da bi osjetili ravnopravnost sa svim narodima u S. Makedoniji –  kaže za Preporod.info Mersiha Smailović, NVO aktivistkinja.

Etnogeneza Bošnjaka u Makedoniji

Prema procjenama, u Makedoniji živi oko 30.000 Bošnjaka, a na posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine Bošnjaka je bilo 17.018 ili 0,84%. Nažalost, jedan dio Bošnjaka se izjasnio kao Muslimani, Crnogorci, Makedonci muslimani, pa čak i Sandžaklije. Treba podsjetiti da je na popisom iz 1981. godine u Makedoniji bilo 73.000 Muslimana. Međutim, tada su većim dijelom Goranci i Torbeši se izjasnili da su Muslimani.

Etnogeneza Bošnjaka Makedonije je neodvojivi dio historije svih Bošnjaka. Makedonija je jedna vrsta ogledala migracija Bošnjaka nakon Berlinskog kongresa jer je bila za jedne prolazna, a za druge privremena stanica koja je mnogima postala mjesto življenja, piše  Preporod.info.

Historijski naseljavanje Bošnjaka u R. S. Makedoniju povezano je sa periodom raspada Osmanske imperije. Prvi migracioni procesi Bošnjaka započeli su intenzivnije poslije 1878 godine. Tokom XX vijeka iseljavanje je intezivirano kada je Makedonija predstavljala utočište za mnoge bošnjačke muhadžire na tranzitnom putu ka Turskoj. Na tom putu mnogima je Makedonija postala nova domovina. Za Bošnjake specifično je formiranje muhadžirskih mahala po Makedoniji po kojima su sačuvani i određeni toponimi – kaže za Preporod.info mr. Izeta Babačić, etnologinja iz Udruženju za afirmaciju bošnjačke žene “Divanhana”.

Teritorijalna zastupljenost ukazuje na koncentraciju bošnjačkog stanovništva po centralnom dijelu Makedonije dolinom rijeke Vardar, u skopskom, veleškom i prilepskom reonu. Ta  koncentracija se uspostavila nakon Drugog svjetskog rata iseljavanjem iz Sandžaka.

Mr. Almira Papić je autorica Makedonsko-bosanskog rječnika i urednica časopisa Šadrvan.

Planiranje i zapošljavanje u državnom sektoru se određuje prema rezultatima popisa stanovništva. Zato mi kao narod se moramo se na popisu izjasniti da smo Bošnjaci i da nam je maternji jezik bosanski, da bi mogli realizovati u praksi prava koja su nam Ustavom zagarantovana – istakla je ona za Preporod.info.

Na državnoj televiziji na bosanskom jeziku emituje se emisija Sehara od 2002. godine, a na radiju redakcija na bosanskom jeziku je osnovana godinu poslije. Nastava na bosanskom jeziku se odvija u nekoliko osnovnih škola i vrtića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)