INZKO NOVOM ODLUKOM RAZBJESNIO DODIKOVE POSLUŠNIKE: „Ovo je bezobrazno, radi se o još jednom ponižavanju, ne samo Narodne skupštine…“

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne namjerava da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu. Može se ovo zaključiti iz odgovora OHR-a na pitanje “Glasa Srpske” povodom jednog od posljednjih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da od visokog predstavnika zatraži da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji Mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

– Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web-stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – naveli su u svom kratkom odgovoru iz ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS-a Milan Petković smatra da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, a pogotovo prema onima iz Republike Srpske.

– Inzko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese pred poslanicima bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili – istaknuo je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da se radi o bezobraznoj konstataciji.

– Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao – rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da je Inzkov odgovor očekivan i predstavlja potvrdu da je sve ovo bilo farsa SNSD-a.

– Oni su znali da Inzko neće doći. SNSD je samo htio da odvuče pažnju od drugih važnih pitanja. Trebalo je da oni to obezbijede nekih ranijih godina, a ne da sada, kada on odlazi, od svega prave cirkus – poručio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inzkom. Kako je istaknuo, radi se o inatu koji je prisutan kod predsjednika SNSD-a i odlazećeg visokog predstavnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *