Stevandićeve muke: Naser Orić mu “na san izlazi”, optužuje ga da sa Salkićem vlada Bratuncem!?

Zbog činjenice da je formirana nova skupštinska većina u Bratuncu (SNSD, DNS i SDA), koja će omogućiti vraćanje Bošnjaka u izvršnu i zakonodavnu vlast ove općine, kako bi povratnici imali svoje predstavnike u lokalnim organima uprave da bi lakše ostvarivali svoja prava, ponovo se govorom mržnje i sijanjem sjemena razdora među Bratunčanima, aktivirao predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Treba naglasiti da je nakon Lokalnih izbora 2020. u Skupštini općine Bratunac formirana srpska skupštinska većina, a Bošnjaci prvi put nakon Dejtona nisu dobili niti jednu poziciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Općini Bratunac.

No, ulazak SDA u novu većinu zasmetao je itekako Stevandiću, te je na press konferenciji održanoj prije dva dana u Banjoj Luci krenuo u huškačku kampanju prema Bošnjacima, SDA, potpredsjedniku bh. entiteta RS-a Ramizu Salkiću, ali i srebreničkom ratnom komandnatu Naseru Oriću.

Ujedinjena Srpska smatra nedopustivim da se u Bratuncu formira nova skupštinska većina, u koju je, uz SNSD i DNS uključena i SDA, te poziva vrh SNSD-a da se izjasni da li je upoznat o tim dešavanjima, poručio je Stevandić prije dva dana, kazavši “da je ova stranka neugodno iznenađena potpisnicima zahtjeva za vanrednu sjednicu bratunačke Skupštine općine, čiju okosnicu čine odbornici stranaka SDA, SNSD-a, te DNS-a”, i smatra da to predstavlja “šamar stanovništvu Bratunca”.

– Tražit ćemo razjašnjenje. Bratunac je posebno mjesto, mjesto koje je zanemareno u srpskom stradanju. U posljednjih pet godina je bila na vlasti koalicija protiv 9. januara, nisu dozvolili da imamo trg i ulicu 9. januara. Prvi put sada Ramiz Salkić nije imao mogućnost da donosi odluke. Očigledno je Salkić postigao dogovor s Neđom Mlađenovićem i dijelom sa SNSD-om i sa Neđom Trninićem. Ta tri čovjeka su vladali Bratuncem posljednjih sedam godina, to je bilo doba kada Srbi nisu smjeli da pokažu svoje stradanje. Nećemo dozvoliti da Ramiz Salkić i Naser Orić vode politiku u Bratuncu – poručio je Stevandić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *