O OVOME NIKO POJMA NIJE IMAO: Sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića s Nelsonom i Sattlerom, teme su…

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas su na sastanak s ambasadorima EU i SAD-a Johannom Sattlerom i Ericom Nelsonom došli lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

Javnost o ovom sastanku ranije nije bila informisana, teme sastanka su, između ostalog, kadrovska rješenja na nivou države te česte nesuglasice i blokade u funkcionisanju najvišeg nivoa vlasti koji čine upravo ove tri stranke, prenosi Hayat.ba.

Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, tu se misli na direktorske pozicije u državnim agencijama, komisijama, te javnim preduzećima i upravnim i nadzornim odborima, od kojih mnoge još nisu popunjene novim imenima. Ambasadori EU i Sjedinjenih Američkih Država insistirat će da lideri tri vodeće stranke u zemlji konačno pronađu kompromisna rješenja koja će odblokirati mnoge procese u BiH te, kako to vole reći, ponuditi građanima konkretne poteze u cilju podizanja životnog standarda.

Tema razgovora je i put BiH ka evropskim integracijama, ali i problemi u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa s kojim se naša zemlja susreće te ekonomska situacija. Od stranačkih lidera, koji istovremeno obavljaju i visoke državne funkcije, bit će zatraženo da što hitnije rješavaju nesuglasice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *