ŠTA SE DEŠAVA U SREBRENICI:Hoće li sami sebi uskočiti u stomak i kakva je uloga Islamske zajednice u BiH?

Član inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, Ćamil Duraković nakon što su se pojavile špekulacije da će probosanske političke snage koje su bojkotovale izbore u Srebrenici ipak prihvatiti mandate, potvrdio je za Raport da se vode angažirani razgovori, ali da ne postoji još jasan stav po tom pitanju.

„Kolaju priče, neko je načuo da se vode intenzivni razgovori među probosanskim političkim autoritetima, što je istina, i onda su ljudi počeli donositi preuranjene zaključke. Istina je da smo daleko od nekog definiranog stava“, kazao je Duraković.

On je pojasnio ustvari o čemu je riječ i zašto bi uopće prihvatili mandate, ako su već bojkotovali izbore.

„Pa, nakon što smo najavili bojkot pojavili su se pojedinci, nazvat ću ih oportunistima koji su tome vidjeli svoju šansu, a ne bi ih bilo na listama nikada. Mi sada vodimo razgovore da vidimo šta bi bilo najpametnije. Srebrenica nije pitanje pojedinaca, već bošnjačko pitanje oko kojeg treba da odlučuje probošnjački blok i svakako Islamsaka zajednica u BiH, koja ne vodi samo računa o tome šta je najpametnije za Bošnjake u Srebrenici nego o položaju Bošnjaka u čitavoj BiH. Uglavnom, istina je daleko od toga da smo prihvatili mandate“, poručio je Duraković za Raport.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *