ALARMANTAN POZIV VALENTINU INZKU I USTAVNOM SUDU: “Namjera je dovesti do potpune eliminacije Bošnjaka iz političkog života u Srebrenici”

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” sinoć je održala sastanak s odbornicima koji su dobili mandate na prethodnim izborima, a na kojem su utvrđeni i potpisani principi za otvaranje dijaloga s relevantnim političkim subjektima.

Jedan od principa je izmjena Statuta opštine Srebrenica, koja će svim građanima omogućiti ravnopravan položaj u svim organima, institucijama i ustanovama ove opštine.

“Posljednja izjava novoizabranog načelnika “da će i zamjenik načelnika biti iz reda srpskog naroda” govori u prilog činjenici na koju dugo upozoravamo – namjeru potpune eliminacije Bošnjaka iz političkog života u Srebrenici”, saopćeno je iz “Moja adresa: Srebrenica”.

“Koalicija ‘Moja adresa: Srebrenica’ je opredijeljena za pravednost, napredak i bolju budućnost svih građana Srebrenice. Svjesni ovlasti visokog predstavnika u BiH, pozivamo ga da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida.

Duboko uvjereni u pravno odlučivanje zasnovano na činjenicama, neopterećeno eventualnim političkim apetitima, pozivamo Ustavni sud BiH da u razumnom roku donese odluku po našoj apelaciji”, navode danas i dodaju:

“U narednom periodu ćemo uputiti poziv i Predsjedništvu BiH s ciljem otvaranja razgovora o budućnosti grada u kojem je počinjen genocid i koji se trenutno nalazi na marginama društveno-političkog života.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.