Strujić-Harbić o Rezoluciji: Niko neće manipulisati onim što se dogodilo Bošnjacima

Rezolucija kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, a koju je uputila crnogorska opozicija na čelu s Bošnjačkom strankom, usvojena je sinoć u crnogorskom parlamentu.

Piše: F.V.

Istovremeno, dužnosti je razriješen ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, koji je ranije javno negirao genocid.

Kenana Strujić-Harbić
, zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, koja je u decembru prošle godine snažno ustala protiv negiranja genocida u Srebrenici, zajedno s ostalim kolegama iz Bošnjačke stranke i opozicije, dala je značajan, možda i ključni doprinos kako bi crnogorski parlament napravio ovaj civilizacijski iskorak.

Sinoć smo postali dio porodice civilizacijskih država koje su priznale istinu o genocidu i utvrdili institucionalnu kulturu sjećanja na taj monstruozni čin!

Poslanici Bošnjačke stranke (BS) su predložili Rezoluciju koja je usvojena sa 52 glasa ZA, i na taj način je crnogorski parlament postao jedini u regiji koji je usvojio istu”, kazala je Strujić-Harbić za Radiosarajevo.ba.

Dodala je kako bi ovaj civilizacijski iskorak trebale slijediti Bosna i Hercegovina a i Srbija.

“Upravo iz razloga što i nakon 26 godina postoje političke partije kojima su uzori ratni zločinci, koji su doveli do agresije na BiH i genocida. Pokazali smo i dokazali usvajanjem Rezolucije da se niko i nikada ne može manipulisati i kalkulisati dešavanjima našem narodu u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, jer ćemo kao i do sada budno pratiti svaki korak svih onih koji dovode u pitanje sve ono što se dešavalo Bošnjacima, a što je i dokazano”, istakla je Strujić-Harbić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Bez obzira na promjenu vlasti na posljednjim izborima, kao i pokušaja promjene “krvne slike” multietničke i multikulturalne Crne Gore, dodaje naša sagovornica, “postoje oni koji će se boriti i dalje za prave vrijednosti i da ne skrenemo sa pravog puta”.
Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici te je dužnosti razriješen ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid.

Rezolucija o Srebrenici osuđuje genocid u tom gradu, potvrđuje da je u genocidu stradalo više od 8000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržani od cjelokupne oporbe, dobila je podršku 55 zastupnika, dok su protiv bili su zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.