ŽESTOK DIPLOMATSKI OKRŠAJ U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Nebenzija spomenuo Dodika, a onda je dobio brzi odgovor, pogledajte raspravu ruskog ambasadora i ministrice Bisere Turković (VIDEO)

Diplomatski okršaj bh. ministrice s ruskim ambasadorom na kraju je ona sama prekinula stavom da se Vijeće sigurnosti ne treba opterećivati formalnostima.

Na kraju rasprave o stanju u BiH odvijao se zanimljiv dijalog ambasadora Rusije pri Vijeću sigurnosti, Vasilija Nebenzija i ministrice Turković.

Ističući da je dobio pismo od Dodika u kojem on osporava pravo Turković da prisustvuje sjednici Vijeća sigurnosti, on je pitao da li je njen istup usaglašen ” sa svim entitetima u BiH”.

“Mi razumijemo da Dejton pretpostavlja da je pitanje vanjske politike podijeljena odgovornost svih entiteta u BiH. Ako to nije slučaj, onda je zaključak da sve što ste ovdje rekli Vaš lični stav”, izjavio je ruski ambasador.

On je rekao da ne Rusija ne smatra da je izbor visokog predstavnika Christiana Schmidta “gotova stvar”.

Turković je ruskom ambasadoru najprije odgovorila protivpitanjem:

“Imate li Vi ovlaštenje ministra Lavrova da mi postavite to pitanje. Ako nemate, onda je to Vaš lični istup i ja ne moram to dalje komentirati”, rekla je ona

Dodala je i da je sve što je rekla utemeljeno i na Strateškom dokumentu vanjske politike BiH.

“To je akt koje se držim i držat ću se”.

Na to je ruski ambasador uzvratio da je on predstavnik Ruske Fedracije i da ga je sam Putin za to ovlastio

“Budite sigurni da sve što govorim, usaglašeno je i predstavlja stav Ruske Federacije.

Ne znam da li vam treba pisano od Lavrova, ali mi imamo pismo Dodika koji navodi da Vaš istup nije usaglašen u Predsjedništvu BiH”, rekao je on.

Turković mu je odgovorila da BiH, na što ga je podsjetila, ima tri člana Predsjedništva, te da je za nju obavezujući samo usaglašeni stav sve trojice ili barem dva člana kolektivnog šefa države.

“Ne treba mi odobrenje niti jedog od njih pojedinačno da bih se ovdje obratila”, rekla je ministrica Turković.

Nakon intervencije predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti, a pošto je i Turković istakla da se o tim formalnostima više ne bi trebalo trošiti vrijeme ostalih članova Vijeća sigurnosti, ambasador Nebenzija zaključio je da će “ljudima u BiH biti jasno da li i sa čijim odobrenjem ministrica Turković govori.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.