DETALJI SASTANKA DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA SA MIGUELOM BERGEROM: “BiH za Berlinski proces, a protiv ‘Mini Schengena'”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguela Bergera, s kojim su razgovarali o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zadovoljstvo posjetom državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, ujedno zahvalivši na kontinuiranoj i partnerskoj podršci BiH na političkom i socioekonomskom planu, a posebno na euroatlantskom putu.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo interes Njemačke za razvoj BiH i potvrdio da će Njemačka i dalje činiti sve da se osigura nastavak puta BiH ka EU.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, gdje je istaknuta izuzetno važna uloga OHR-a kada je u pitanju provođenje neophodnih reformi u BiH.

Iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i SR Njemačke koji su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da treba nastaviti raditi na njihovom unapređenju.

Njemačka u potpunosti podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i smatra da je neophodno provesti reforme koje će BiH voditi dalje ka EU i NATO-u, te je posvećena pomoći BiH i regiji kroz Berlinski proces – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je informirao članove Predsjedništva BiH da inicijativa za regionalnu saradnju ‘mini schengen’, o kojoj je također bilo razgovora, ne predstavlja dio Berlinskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH kazali su da, kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, podržavaju zadnje potpisane sporazume sa Samita Berlinskog procesa u Sofiji, kojima se BiH pridružuje Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Sagovornici su se usaglasili da Dejtonski mirovni sporazum nije dokument iz kojega se može birati šta se želi primijeniti, već se mora poštovati u cijelosti.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je istaknuo da Njemačka odbija bilo kakve promjene granica, te izražava svoje razočarenje raznim „non paperima“ koji su pravljeni na tim osnovama – navodi se u saopćenju.

Istaknuta je važnost realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i obaveza iz programa reformi.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji izazvanoj virusom COVID-19 i Njemačka je izrazila spremnost da donira tri miliona doza vakcine AstraZeneca regiji, od čega bi dio išao i za BiH, što su članovi Predsjedništva BiH podržali i zahvalili na kontinuiranoj podršci Njemačke.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguel Berger je iskazao zahvalnost za poruke podrške tokom katastrofalnih poplava koje su ovu zemlju pogodile sredinom jula 2021. godine – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.