OVO MILORADU DODIKU TREBA DA BUDE JASNO, MINISTAR CIKOTIĆ JE BIO VRLO DIREKTAN: “SIPA je aktivna na prostoru kompletne BiH, što uključuje i RS…”

Ministar Cikotić je rekao da je suština politike i mudrosti u vođenju politike u traganju za rješenjima, a ne pravljanjem konflikata, jer kako je rekao – konflikte može izazvati svako.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da su trenutno na sceni u BiH određene politike koje su nastavak rata drugim sredstvima. Cikotić je kazao da je država BiH mnogo spremnija na složenije situacije od ove u kojoj se našla nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ministar Cikotić je rekao da je suština politike i mudrosti u vođenju politike u traganju za rješenjima, a ne pravljanjem konflikata, jer kako je rekao – konflikte može izazvati svako.

“Rješenja traže sveoubuhvatan pristup i da se uključi više interesa, stavova, relevantnih zakona, politika, principa. Lako je izazvati sukob između različitih agencija, pogotovo kada se naelektrizira određenim političkim izjavama”, rekao je Cikotić.

Prema njegovoj ocjeni, “ova situacija je pitanje odnosa međunarodne zajednice spram Republike Srpske i postupaka koje zvaničnici čine, odluka koje donose.”

Cikotić: SIPA aktivna na području cijele BiH
“Moramo sačekati da vidimo šta će da napravi međunarodna zajednica”, rekao je Cikotić.

Najavu Milorada Dodika da će MUP RS sprečavati hapšenja SIPA-e u RS onih ljudi koji ne budu poštovali izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Inzko, Cikotić je komentarisao ovako:

“SIPA je aktivna na prostoru kompletne BiH, što uključuje i RS. Ovog trenutka SIPA učestvuje u realizaciji velikog broja aktivnosti. Nemam dilema da će SIPA nastaviti da konstruktivno radi svoj posao u interesu svih građana BiH.”

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da čeka nalog Dodika i zaključke NSRS o ovoj odluci, a Cikotić je rekao da ima funkcionalnu komunikaciju s njim, kao i s Darkom Ćulumom, direktorom SIPA-e. Cikotić je rekao da uskoro planira obilazak prostorija i poligona za obuku MUP-a RS.

Također, s Ćulumom se vidio protekle sedmice i, prema njegovom mišljenju, ne vidi problem koji može da rezultira sukobom različitih policijskih ili sigurnosnih agencija u BiH.

RS u sukobu sa međunarodnom zajednicom

“Mi imamo problem političke naravi, RS je u ozbiljnom sukobu sa međunarodnom zajednicom i ozbiljnijem sukobu sa vrijednostima pravde, slobode i mira. Pojedinim ljudima bi odgovaralo podizanje tenzija, ali znam sa iskustvom koje imam, da je potrebno uložiti puno napora, konsultacija, da se stvari rješavaju u interesu građana”, izjavio je Cikotić.

Mišljenja je da su vrlo često oni koji su u interesu određene etničke grupe, pribjegavali upotrebi nedemokratskih i necivilizovanih metoda, proizvodili su štetu za sve, pogotovo za vlastiti narod.

“Mi i danas imamo na sceni politike koje su nastavak rata drugim sredstvima. Imamo one koji se predstavljaju nosiocima evropskih vrijednosti, ignorišu potrebu da učestvuju u rješevanju jednog od najozbiljnih pitanja današnje Evrope – pitanja migracija. Tako se odnosi i RS, tako se odnose kantoni s hrvatskom većinom”, poručio je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH ocijenio je da neće pribjegavati nasilju, ali Evropska unija u posljednje vrijeme pokazuje nestrpljenje za takvo ponašanje pojedinih zvaničnika u BiH.

Cikotić je kazao kako međunarodna zajednica i visoki predstavnik u BiH imaju i konkretne obaveze u rješavanju problema u BiH.

Optimizam zbog novog visokog predstavnika u BiH

“OHR je sastavni dio Daytona. Ovlasti Ureda visokog predstavnika uzete su od Predsjedništva BiH, Skupštine i Ustavnog suda BiH. Nisu date ni iz Washingtona ni iz Bruxellesa. Politički sistem BiH nije kompletan ako visoki predstavnik ne radi svoj posao”, poručio je Selmo Cikotić.

“Imali smo ponašanje velikog broja zvaničnika iz EU – koji kažu da sistem BiH nije funkcionalan, ignorišući činjenicu da visoki predstavnik ne radi što bi trebao da bi sistem bio funkcionalan”, kazao je gost N1.

Što se tiče novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, Cikotić je rekao da njegova uloga zavisi od ličnosti, snage, kapaciteta i obima političke podrške koja stoji iza njega. Rekao je da ima jednu dozu optimizma da je međunarodna zajednica prepoznala nedostatke vlastitog odnosa u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *