SRAMOTNO:Vatrogasac iz Konjica jučer je tokom zadatka doživio poniženje: Pripadnik FUP-a me je udario i oborio na zemlju, uz riječi – P***a ti materina…

Mirnes Ćibo, vatrogasac iz Konjica, jučer je tokom gašenja požara u jednom konjičkom zaseoku fizički napadnut od strane pripadnika FUP-a, a kada je htio zvati policiju dobio je “upozorenje”

Pripadnik Vatrogasne jedinice Konjic, Mirnes Ćibo, jučer je proživio pravu dramu i psihofizičku torturu prilikom obavljanja svog posla.

Kako kaže Ćibo, njega je jučer tokom intervencije u selu Repovci kod Konjica, fizički napao pripadnik Specijelne jedinice FUP-a, Avdo Jusufbegović.

– Imam bolove u ramenu i vratu, ali gore od toga je što se osjećam jako poniženo. Jučer sam bio dnevna smjena. U 15.55 sati zazvonio je telefon u bazi. Javio sam se na poziv. Muškarac je prijavio da gore sijeno i štala, te da je ugrožena i kuća. Kazao je da se to dešava u mjestu Repovci. Smirio sam ga i rekao da odmah polazimo. Ja sam vozio kamion. Sve sam prestigao što se moglo prestići. Žurili smo koliko smo mogli. Inače, to mjesto je udaljeno od Konjica 20-ak kilometara. To je sve uzbrdo, rekao je Ćibo.

– Nije se znalo šta ko radi. Samo sam im rekao da se smire i da će sve biti uredu. Primijetio sam da je vatra obuhvatila četiri stoga sijena. Lijevo od tih stogova je bila jedna štala, a desno druga. Iznad tih stogova nalazila se kuća. Prema našoj procjeni kuća nije mogla biti ugrožena od požara nikako. Pružili smo odmah jednom kolegi vatrogasno crijevo da gasi ovaj prvi stog sijena. Dobro smo procijenili, imali smo vodu i ne može nam ništa što se tiče objekata biti ugroženo. Naglašavam da se sijeno ne može gasiti, to nikada niko u životu nije ugasio, nema šasne… Sve što se više gasi stvara više dima, istakao je on.

Nakon toga, Mirnes je primjetio da se vatrena stihija približava drugoj štali, te je reagovao veoma brzo.

– Pružio sam drugo vatrogasno crijevo i počeo sam gasiti. Imao sam četiri tone vode, a u toku vožnje prema Repovcima nazvali smo da dođe još jedna cisterna, ako bi nam slučajno zafalilo. Te kolege su došle za 20 minuta. Štitio sam štalu i malo sam po stogu gasio da ne smeta vrućina, pošto je bilo užasno vruće. To je naš posao, to tako treba i postupili smo po našim pravilima, kazao je Ćibo.

A nakon toga, prema njegovim riječima, uslijedio je šok. Sa leđa ga je jako udario policajac Avdo Jusufbegović, oborivši ga na pod uz upućivanje pogrdnih riječi, rekao je Ćibo u izjavi za Avaz.

– Odjednom sam osjetio udarac s leđa. Bez ikakve riječi me je taj policajac udario i oborio na zemlju. Potom mi se obratio riječima: „P***a ti materina, koliko vam treba da dođete. Ja razumijem ljude da njima minuta izgleda kao godina, ali došli smo najbrže što smo mogli. Nakon toga su prišla još trojica ili četvorica. Udarali su me. Kada sam im se istrgnuo govorili su: “Šuti“. Kada sam se okrenuo njega više nije bilo tu. Sav sam se tresao i uzeo sam telefon da zovem policiju. Oni su vikali: „Šta to hoćeš, nemoj zvati policiju, mi ćemo svi reći da ništa nije bilo, da lažeš“. Ja nisam obraćao pažnju i htio sam prijaviti policiji. Ovaj jedan mi je prišao i rekao: „Slušaj, ako zivneš policiju bit će belaja“, priča Mirnes.

Uprkos prijetnjama, Mirnes Ćibo je odlučio pozvati policiju. Kaže da su ga grlili i molili da ništa ne govori policajcima.

– Čim je patrola došla oni su se drugačije ponašali. Grlili me i molili da ne govorim policajcima ništa. Ovo je bruka i sramota. Dođeš čovjeku da spašavaš kuću da bi te napali i tukli. Umjesto da mi je došao i rekao „treba li ti šta pomoći“, a ne da me napadne. Pa to je isto da on kao policajac puca na zadatku, a da ja dođem i da mu otmem pištolj. Imam povrede na vratu, ramenima, rukama i ogrebotine, ali opet ponavljam poniženje je najgore od svega.

Sada svaka intervencija meni je stres. Tog čovjeka ne poznajem ni ostale ljude ne znam. Ovo mi je drugi put da dolazim u to selo, prvi put je bilo zimus kada im je napadao snijeg pa sam išao da im čistim put da bi mogli mlijeko prodati. I, to mi je hvala za pomoć. Nisam otišao na bolovanje. Stalno imamo požare žao mi je da kolege ostavim na cjedilu, zaključio je Ćibo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *