SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE: KAKO SRBIJA POSTEPENO PREUZIMA CIJELU VOJNU INDUSTRIJU MANJEG BH. ENTITETA!?

Srbija je zainteresirana za preuzimanje Zrakoplovnog zavoda Kosmos iz Banja Luke, potvrdio je Dušan Vještica, direktor te kompanije iz sektora vojne industrije RS za Radio Slobodna Europa (RSE).

To bi u posljednjih pet godina bila druga od ukupno četiri firme namjenske industrije RS koja bi bila integrirana u vojnu proizvodnju Srbije.

Dušan Vještica navodi da Srbija, osim s kompanijom koju on vodi, želi strateško partnerstvo s cijelom vojnom industrijom RS.

To je šira priča. O budućem vlasništvu u Kosmosu ne pregovara kompanija već izravno dvije vlade. A hoće li je preuzeti Yugoimport SDPR ili izravno država Srbija, to je druga priča”, kaže Vještica.

Beogradski Yugoimport SDPR, koji objedinjava srpsku vojnu industriju, najveći je izvoznik i uvoznik naoružanja i opreme.

Izgubili su lokalni značaj

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, kaže za RSE da su Kosmos i proizvođač vojne optike Zrak iz Teslića u BiH, koji je od 2017. u većinskom vlasništvu vlade Srbije (51% Srbija, 49% RS), prije 30 godina izgubili lokalni značaj, ali su danas za Srbiju važni u modernizaciji vojske i značajnijem obnavljanju izvoza, posebno prema tradicionalnim partnerima iz doba Jugoslavije, na sjeveru Afrike.

Riječ je o novcu. Beograd računa da će mu se to isplatiti i djeluje pragmatično”, objasnio je Radić.

Proizvodi Kosmosa, bivšeg lidera u remontu radarskih i raketnih sustava, koji su i u srpskom Ratnom zrakoplovstvu, danas nisu traženi u matičnoj državi BiH.

Nakon dugova iz restrukturiranja od 12,5 miliona eura Kosmos je od sredine ovog desetljeća obavio nekoliko većih poslova za srpsku vojnu industriju i preživio.

Prema podacima te banjalučke kompanije, Kosmos gotovo 50% prihoda ostvaruje kroz suradnju s Ministarstvom obrane Srbije.

Prije tri godine potpisali su ugovor o remontu raketnih sustava vrijedan dva miliona eura, prošle godine zajednički je realiziran posao vrijedan 1,1 milion eura, a odvija se i drugi vrijedan 1,15 miliona eura. Direktor Vještica kaže da posljednjih pet godina posluju pozitivno.

Još jedna od kompanija vojne industrije u RS s kojom Srbija surađuje je Orao iz Bijeljine, u većinskom vlasništvu vlade RS.

Nakon što je s tom kompanijom u veljači u Beogradu potpisan ugovor vrijedan 3,7 miliona eura za remont motora u lovcima Orao i školsko-borbenim zrakoplovima Super Galeb-G4 srpskog Ratnog zrakoplovstva, Nebojša Stefanović, ministar obrane Srbije, posjetio je Orao i Kosmos i najavio nove poslove.

Enes Bećirbašić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je za RSE da je zajednički posao u obostranom interesu, ali da ima određene rezerve.

Neki političari u regiji koriste vojnu industrije kao način za ostvarivanje nekih svojih političkih ciljeva. To je opasno. U tom kontekstu ulaženje Srbije u vlasničke odnose u dijelove namjenske industrije u BiH može imati takav prizvuk, posebno kada slušamo političare koji su na vrlo visokim pozicijama a koji imaju vrlo neprimjerene komentare, ako želimo biti dobri susjedi”, naveo je Bećirbašić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *