Christian Schmidt se oglasio povodom velikih požara u BiH / Dodik dobio jasne upute, da li će ih ispuniti?

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima

Nakon današnjeg poziva članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji je upućen visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a tiče se pomoći u gašenju požara koji bukte širom BiH, o svemu se oglasio i Ured visokog predstavnika u našoj zemlji.

– Požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima, saopćeno je iz Schmidtovog ureda.

Schmidt ističe da je obaveza pomoći građanima Bosne i Hercegovine, da li ta pomoć bila domaća ili međunarodna, manje je važno.

– Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu, istakli su iz OHR-a.

On očekuje reakciju domaćih institucija na dešavanja u vezi sa požarima.

– Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije, zaključeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Na ovaj način, očigledno je da Christian Schmidt očekuje što skoriju reakciju Milorada Dodika, koji jedini koči angažovanje helikoptera OS BiH koji bi pomogao u gašenju požara.

Da li će član Predsjedništva BiH reagovati na instrukcije visokog predstavnika, ostaje da se vidi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *